naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

De cirkel is rond

Caroline Walta, STORK | zondag 8 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 246x

Op een winterse februaridag help ik mee bij het vervangen van een oud ooievaarsnest. Van een vervallen mand, naar een solide rvs-constructie die de schoorsteen vrijhoudt en bij onderhoud tijdelijk kan worden verwijderd. Op een zomerse julidag zie ik de ooievaarsjongen, klaar voor hun eerste vlucht.

Sneeuwen, dat doet het als we in maart starten met Beleef de Lente. In Duitsland liggen de ooievaars in een wit nest. April doet wat 'ie wil en de winterjas kan voorlopig niet in de kast. De ooievaars die nog op trek zijn, stranden massaal in Bulgarije. Letterlijk bevroren staan ze in de velden en langs de bermen.

 

In weer en wind zit ons Gennep paar te broeden. We zien ze in stortbuien van hagel en nachtelijk onweer. Met Pasen lopen we nog steeds in de winterjas. In mei leggen alle vogels een ei, maar de ooievaar is er altijd vroeg bij en wij verwelkomen het eerste kuiken.

 

Dankzij de camera en de mogelijkheid op het nest in te zoomen, kunnen we het van dichtbij volgen: een reeks ooievaartjes die uit het ei piepen. We hopen dat ze allemaal groot worden, terwijl we weten dat niet alle kuuks het gaan redden. Op onze beeldschermen krijgen we ook die kant van de natuur te zien.

 

Pa en ma kunnen twee jongen van voldoende voedsel voorzien. Kluwen regenwormen, met wat slome kikkers ertussen. Nu en dan een mol of ondefinieerbare grote hap. In ieder geval een dosis eiwitten om flink van te groeien. En dat doen ze. De jongen verruilen hun donspak voor veren en ze oefenen met staan op die lange stelten. In juni krijgen ze een ring om de poot. Zo kunnen we ze blijven volgen als ze niet meer voor de camera staan.

 

Dat moment is nu gekomen, de kuuks zijn klaar om de wijde wereld in te trekken. Van hun eerste vluchten zijn weer prachtige clips gemaakt. Het blijft bijzonder hoe we met Beleef de Lente een kijkje krijgen in het leven van de ooievaars. De camera's blijven nog tot eind juli open, maar ik neem met deze blog alvast afscheid. De cirkel is rond.

 

Dank u wel voor het volgen van de ooievaar, voor het meekijken, meelezen en meeleven. Voor alle warme woorden en aangeklikte hartjes. Het STORK-team (ja nog even... allemaal vrijwilligers) is het hele jaar actief en u kunt ons blijven volgen op www.ooievaars.eu. Tot ziens!

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht