naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Eerste ei bij de steenuilen!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Eerste ei bij de torenvalk!   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!
Toon alle blogs & vlogs

Door Sharon Lexmond

De broedende bosuil

Sharon Lexmond | zaterdag 7 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 45x

Ons Beleef de Lente-koppel heeft 2 eieren. Meer komen er ook niet! De komende +/- 20 dagen zal dan ook in het teken staan van broeden. Wat houdt dat hele 'broeden' nu eigenlijk in?

Een klein weetje vooraf:

Wist u dat de lichaamstemperatuur van de gemiddelde vogel normaal gesproken ongeveer 41℃ is? Een behoorlijk groot verschil in vergelijk met zoogdieren. Doordat het inwendige 'kacheltje' harder brandt, hebben vogels ook een hogere energiebehoefte. De gehele stofwisseling werkt ongeveer 3x zo snel als die van zoogdieren. Dat betekent dus ook dat ziek worden zeer snel kan gaan, het herstel kan net zo snel gaan! Een gebroken poot of vleugel van een vogel is bijvoorbeeld na 10 dagen al helemaal genezen.

 

Wat gebeurt er bij het broeden?

Vrouw bosuil heeft op haar buik een broedvlek zitten. Op die plek zijn de veren uitgevallen en is de huid extra gezwollen en warm. Door die huid over de eieren heen te draperen, bereiken de eieren uiteindelijk een temperatuur van ongeveer 38℃ en een luchtvochtigheid van zo’n 45%. Onder invloed van deze 2 factoren, vormt zich een heel aderenstelsel door het gehele ei heen, startend vanaf de kiem die op de eidooier ligt. De eidooier is de voeding voor het embryo. Vrouw bosuil heeft er nu ongeveer 10 dagen broeden op zitten. Dat betekent dat er nu embryo's van ongeveer 0,5 centimeter in de eieren aanwezig zijn! Het draaien van de eieren is noodzakelijk om de bloedvaatjes te stimuleren om optimaal voeding en vocht aan- en af te voeren.

 

Wat doet de man?

Ondertussen is Man bosuil een zeer toegewijde partner en neemt zijn taken zéér serieus. Dat begint allereerst natuurlijk met het tevreden houden van de moeder van je toekomstige kinderen :) Ofwel.... Eten brengen dus.....

Veel vogeltjes trouwens in vergelijk met vorig jaar!  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht