Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
de uilenkast bij nacht.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

De Bosuil, de trouwe vroege vogel bij Beleef de Lente

Bart Franken | zondag 26 februari 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 283x

Scherpe klauwen en een grote, ronde kop met donkere ogen. Onzichtbaar en stil boven in een boom begluurt deze vogel zijn prooien en alles wat voorbij komt gewandeld. Voor de een is het een geruisloze moordenaar, voor de ander een ontzettend schattig en donzig uiltje. Welkom, bij onze bosuil!

De Bosuil is een ontzettend fascinerende vogel. Inmiddels is dit het negende seizoen voor de Bosuilenkast in de tuin bij Jan in Limburg. Na een ontzettende domper in 2022 waarin we helaas geen broedsucces hadden, gaan we dit jaar goed uit de startblokken. Ons team Bosuil heeft er weer helemaal zin in. Niettemin omdat er ook dit jaar bij de start van Beleef de Lente weer een verrassing op jullie kijkers ligt te wachten.

Broeden: Voor de Bosuil een eitje

Jawel, onze Bosuilen hebben dit jaar alweer een ei gelegd en zijn gestart met broeden. Helaas is het maar één eitje, dus de spoeling is wat dun dit jaar.

Jullie hebben niet veel gemist, wij hebben gelukkig wat beeldmateriaal kunnen redden achter de schermen. We zullen jullie daar de komende tijd mee verblijden en natuurlijk er ook het een en ander over schrijven in onze blogs.

En welke uilen zijn dit eigenlijk, nadat het mannetje vorig jaar is aangereden? Over de uilen en het ei later meer...

Informatie, anekdotes en pure poëzie

Ook dit jaar zullen alle ins en outs over onze Bosuilen en alle bijzondere momenten die we voor de cam zien gebeuren weer in geuren en kleuren met jullie delen. Dit jaar staat een team van drie bloggers voor jullie klaar: Engbert, Sienna en ondergetekende brengen jullie de laatste nieuwtjes, interessante wetenswaardigheden en wie weet… persen we er ook nog wel een gedichtje uit. Onze trouwe moderatoren houden weer een oogje in het zeil bij de chats, maar zoals voorgaande jaren ben ik er van overtuigd dat dat bijna niet nodig is, want het is eigenlijk altijd gezellig in onze chat. Zien we je daar?

Tips altijd welkom

Mocht je bijzondere dingen op de webcams zien, geef dat dan vooral door in de clip tips of via de chat. En mocht je vragen hebben over wat je gezien hebt, of over Bosuilen in het algemeen? Stel gerust je vraag, ons team staat klaar om je van een antwoord te voorzien. En misschien zie je jouw vraag nog wel een keer terug in een blog!

Voor nu wens ik iedereen namens ons hele Bosuil team veel kijkplezier met weer een nieuw seizoen van Beleef de Lente.

Bart

ons broedende vrouwtje 2023.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs