naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
Excursieleider Vogelweek STORK en Haagse Vogelbescherming

De boom in

Caroline Walta, STORK | zondag 15 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 351x

De ooievaar is een grote vogel. Met een vleugelspanwijdte van rond de 2 meter. Om gemakkelijk te kunnen af- en aanvliegen, nestelt de vogel graag hoog. Menselijke bouwwerken zijn daarvoor ideaal, een dak, schoorsteen, mast, paal... Maar ze nestelen ook in bomen.

Hoge bomen zijn ideaal om in te nestelen, want zo hoog ben je veilig voor roofdieren op de grond en je kan gevaar van ver zien aankomen. Verder is het handig om bij het zoeken naar voedsel in het veld een oogje te kunnen houden op je nestplek.

Om het nest goed in vlucht te kunnen bereiken, kan het niet midden in een boom vol blad worden gebouwd. De ooievaar kiest voor open plek in het gebladerte, maar het liefst zit hij in de top. Een hoge boom die pas is gesnoeid lijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op de vogel.

In mijn regio Den Haag zie ik het de laatste jaren gebeuren:
- Britse School Den Haag: het nest dat was te zien in Beleef de Lente 2009 is nog regelmatig in gebruik, dit seizoen weer.
- Park de Voorde Rijswijk: letterlijk op de hoogste boom in de blauwe reigerkolonie
- Acacialaan Wassenaar: een paar keer een succes, maar sinds er een plateau is aangebracht verlaten
- Berestein Den Haag: direct na het snoeiwerk van de boom bij de manege, heeft een paar ooievaars in rap tempo een nest gemaakt waar met succes is gebroed
- Geertje Zoetermeer: bij de aalscholverkolonie van De Plas (van Wiegel), is dit seizoen in twee weken een nest gebouwd
- Starrevaart Leidschendam: tussen de gekapte bomen in Leidschendammerhout heeft één ooievaar een berg takken aangebracht op een afgebroken stam. Nu nog een partner en dan is de vogel klaar voor het volgende broedseizoen

Ziet u een ooievaar in een boom nestelen? Ook deze informatie is heel erg welkom in Ooievaar Nestkaart.

Met dank aan de waarnemingen en foto's van: Theo Hortensius, An Blonk, Wim en Harriet Kolber, Marcel van der Tol, Bert Greve.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht