Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De blik naar buiten

Roos Tol | zondag 19 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 755x

Mevrouw Torenvalk zal nog wel een week of twee op de eieren zitten. Haar wereld is nog even een kleine wereld. Zou mevrouw ook genieten van wat ‘misschien wel het mooiste uitzicht van Drenthe’ genoemd wordt? Of ...
Fotobeeldbank Historische Kring Hoogeveen: gasfabriek en watertoren, 1930. Fotograaf onbekend.

... is haar blik vooral naar binnen gericht nu, op de eieren, misschien een rammeltje in haar maag, luisteren of man al komt met een hapje eten?

Eigenlijk weten we helemaal niet of vogels net als mensen “genieten” van hun omgeving. Best een gek idee. Stel je eens voor dat man Torenvalk thuiskomt en enthousiast begint te kekken wat een prachtige bosschage hij heeft gevonden in het park. Zal dan de vrouw zeggen “geweldig, ik kan niet wachten tot ik het ook kan zien” of zal ze hem wegsturen om met een muis terug te komen in plaats van met merkwaardige mensenpraat? Ik vermoed het laatste…

Wat ziet Pa

De watertoren staat – tegenwoordig - midden de stad. Vroeger, tot na de Tweede Wereldoorlog, lag hij daarbuiten; sinds 1945 zijn er steeds meer nieuwbouwwijken bijgekomen en langzaamaan werd alles om de toren heen volgebouwd. Iets verderop ligt sportveldencomplex Bentinckspark. Met een paar kilometer vliegen kan de torenvalk in het buitengebied zijn. Maar zo ver hoeft pa niet te gaan om muizen te vangen; een wegberm is even goed. Helaas loopt het jagen langs wegen niet altijd goed af voor de valk.

Wat ziet ma

Stad, Bentinckspark of waterwingebied, dat alles ziet vrouw valk niet als ze naar buiten kijkt tijdens het broeden. Je ziet op de grens van de cam een kanaal. Dat betekent dat mevrouw uitzicht heeft op de “achterkant” van het watertorengebied: de achtertuin van WMD. Aan de overkant van het kanaal ligt een industrieterrein.
Pas vanaf het dak van de toren kunnen de valken alles zien, van stad tot park, industrieterrein en buitengebied.

Leuk! Maar nu een hapje eten!

Hebben de torenvalken van WMD al veel zien veranderen, als ze hier een eeuw eerder hadden gebroed – weliswaar dan niet in deze toren – dan had de omgeving er nog heel veel anders uitgezien. Hoogeveen was turfwingebied. Tot ver in de negentiende eeuw werd er turf gestoken en afgevoerd, waarvoor een uitgebreid kanalensysteem bestond; de turfschepen brachten schelpen mee terug voor verwerking in de kalkovens. Na de turf schakelden de Hoogeveners over op landbouw, veeteelt en industrie. Na de oorlog werden bijna alle kanalen dichtgegooid.

Pa en ma leven dus in een voor hen gunstig gebied met een rijke historie. Waarschijnlijk liggen ze daar niet wakker van. Als er maar muizen zijn.   

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs