Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De Biesbaas en de slag om het visarendnest

Saskia Wijte | dinsdag 4 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 362x

Wat een spectaculaire dag hebben we achter de rug! Ja, er was een treinramp, Trump is aangehouden en Mark Rutte had buikgriep, maar in de Biesbosch ging het er ook wild aan toe. In de hoofdrol: een visarendnest, 2 grote Canadese ganzen, de Biesbaas en een ei. Maar dat ei was niet van een visarend.
Dinsdagavond 20:51, een ei op het visarendnest. Maar dit is geen ei van een visarend...

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met schrijven. Wat een spektakel vandaag in de Biesbosch! Met het zweet in de bilnaad keken we massaal (op een gegeven moment 1000+ kijkers!) naar het wel en wee van de Biesbaas en ook de pers kreeg lucht van het feit dat er een kaping gaande was. De servers ronkten, het dak ging van het clubhuis, de telefoon van de boswachter stond roodgloeiend en clipmaker Romke heeft overuren gedraaid vandaag. Er ligt een ei op het visarendnest. Maar dat ei is niet van een visarend. Nee, dat ei is van een grote Canadese gans.

Een poging tot een (korte) samenvatting

Na een regenachtige en koude periode brak dit weekend de zon door en begon het zowaar enigszins op lente te lijken. Vorige week hebben we onze visarendman niet zo veel gezien. Er zaten op een gegeven moment 2 visarenden op het nest en we zagen wat halfslachtige pogingen om te paren, maar er gebeurde verder niet heel veel in beeld. De tweede visarend was overigens niet de visarendvrouw van vorig jaar, dus dat kan ook nog wel eens een opera met meerdere aktes worden. Als de visarenden het nest tenminste weer terug kunnen veroveren.

Want vandaag begon de de dag goed. Zonnetje erbij en mooi uitzicht vanaf de camera. Rond half 8 begon Biesbaas verder te bouwen aan het nest. Takje hier, plukje mos daar en nog een dikke tak aan de andere kant. Alles om het nest zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een metgezel. Rond half 10 besloot Biesbaas even te pauzeren en verliet het nest. En dat bleek een kapitale fout.

PLOP

Nog geen 2 minuten later kwamen de grote Canadese ganzen (vanaf nu: GCGen) het nest weer eens bezoeken. Mevrouw GCG maakte het zichzelf gemakkelijk. Ze gaat er eens lekker bij zitten, plukt eens wat rond in het nest, en nog geen halfuur later.. PLOP.. heeft ze een ei gelegd. Nou zijn we bij Beleef de Lente inmiddels al een hoop gewend, maar dit zagen we even niet aankomen.

Weer een halfuur later, inmiddels is het rond 10:30, heeft Biesbaas lucht gekregen van deze nestkaping en laat het er niet bij zitten. Nog met een verse vis in de poten maakt hij duikvlucht na duikvlucht in de hoop mevrouw GCG van het nest te krijgen. Na anderhalf uur tijd stond de teller al op 250+ duikvluchten, waarvan een deel met prooi stevig in zijn poot geklemd.

GCG is weer vertrokken

Of het door de vele duikvluchten komt kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar rond 14:30 vertrok mevrouw GCG van het nest. Maar niet nadat ze het ei voor de zekerheid even goed heeft afgedekt met wat nestmateriaal.

De rest van de middag zagen we een ogenschijnlijk leeg en verlaten nest. Alsof er niets gebeurd was. Vanavond kwam Biesbaas weer even terug op het nest. En ook dat zag er vanouds uit. En we eindigden het laatste beetje daglicht van vandaag met het beeld van bovenin het blog: een visarendnest met een ei open en bloot.

Niet uniek

Het is overigens niet uniek dat er een visarendnest gekaapt wordt door ganzen. Ook in het buitenland heeft men hier ervaring mee, er zijn meerdere gevallen bekend in onder andere Canada en de VS. Maar daarover in een later blog meer.

En hoe het nu verder gaat? We zullen zien wat er de komende dagen gaat gebeuren. Daar waar de marter eerder niet bepaald met open armen werd verwelkomd wordt de boommarter nu van harte aangemoedigd om vannacht eens een eitje te komen halen in de Biesbosch. Afijn, ondergetekende gaat even op adem komen van alle avonturen van vandaag.

Een van de ruim 250+ (!!) duikvluchten van Biesbaas

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs