Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Aanvullende illustratie: O.C. Hooymeijer

Door Roos Tol

De Bakker

Roos Tol | zondag 11 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 455x

Het wordt spannend. Met nog drie weken te gaan zijn er nog vijf vogelsoorten niet waargenomen die er vorig jaar wel waren. En natuurlijk hopen we op helemaal nieuwe soorten in beeld. Omdat het momenteel rustig is bij de vijver, besteden we vandaag aandacht aan een nog onbekende vogel.
Aanvullende illustratie: O.C. Hooymeijer

Eerst even samenvatten welke soorten we dit jaar nog niet mochten terugzien: bonte en grauwe vliegenvanger, klapekster, spotvogel, kruisbek en wilde eend – al was die eend misschien een eenmalige dwaalgast…

Behoort tot de mogelijkheden?

Op de Veluwe is hij een oude bekende: Constrixius fharinia, de Bakker.  

Befaamd amateur-ornitholoog en kunstenaar O.C. Hooymeijer spotte, beschreef en schilderde deze kleurrijke bewoner van “verstilde oude naald- en loofbossen met kaalslagen, kronkelige paden en omgevallen, bemoste rottende stammen. Korte, gedrongen verschijning met vierkante, in verhouding grote kop. Redelijk zware spitse snavel. Rug rood tot donkerbruin, borst licht met gespikkelde onderbuik. Twee verschillende subspecies, de langstaart (constrixius fharinia pos), en de kortstaart (constrixius fharinia semipos). Opvallende opbollende ‘wangzakken’ waarin tijdens de voedertijd een grote voorraad voedsel kan worden verzameld en vervoerd.”

‘Je huis verbakkeren’

“Doordat het nestmateriaal bestaat uit fijngekauwde noten, zaden, vruchten en bessen, verspreidt het, tijdens het uitharden, een ietwat zoete, weeïge geur. Hierdoor verraadt de Bakker zijn aanwezigheid, welke anders door het zeer verborgen gedrag niet opgemerkt zou worden.”

Gedurende de wintermaanden, ten slotte, dient het verlaten nest als ‘voorraadkast’ en wordt tot de laatste kruimel opgegeten.
Daar komt de Veluwse volksvogelwijsheid “Je kunt nog altijd je huis verbakkeren” vandaan!

De Nieuwe Gids

Al deze informatie komt uit De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa, van genoemde O.C. Hooymeijer.
O, haha, denkt u nu misschien. Maar loop niet meteen weg! Dit juweel van een boek is zó fantasierijk, zó beeldend, zo grappig ook, dat ik het echt een keer onder de aandacht wilde brengen. En hoe kan dat beter dan met de niet-bestaande Bakker die volgens de in het boek opgenomen Recepten geldt als zeer smakelijk hoofdingrediënt voor “Bakker in zuur”, een stoofschotel uit de Hoge Veluwe, waar vanwege de zondagsrust deze stoofschotel op zaterdag werd en soms nog wordt bereid…

Moge O.C. Hooymeijer u leiden in een wonderlijke vogelwereld: “Het is niet waar, maar het had waar kunnen zijn”. Wij hebben bij de vijver nu, na het witborstje en de BBB, ook de Bakker!

Aanvullende illustratie: O.C. Hooymeijer

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs