Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Dat ene plekje

Adrie Duivenvoorden | zondag 21 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1185x

Wel of geen zwaluwen aan de gevel, een waar dilemma. Maar wie trekt er aan het kortste eind.
Zwaluwnest aan hotel

Nu de huiszwaluwen de nesten aan het inspecteren zijn, komen de vragen: allereerst de meest positieve: hoe krijgen we huiszwaluwen aan de gevel? Als er huiszwaluwen in de buurt broeden, kan je nesten ophangen, een bandje met lokgeluiden proberen en bovenal geduld hebben. Vraag twee wordt al wat ingewikkelder want hoe voorkom je dat er huiszwaluwen aan de gevel gaan broeden?

Huiszwaluwen hebben wel eens de gewoonte te willen bouwen op onmogelijke plaatsen of ze zijn niet gewenst. Wat kan je doen als een zwaluwpaartje belangstelling toont voor een ongewenste plek.

Rode lijst

Het gaat niet goed met de huiszwaluw, afname van voedsel, nestplaatsen en bouwmateriaal.  Helaas staan ze nog steeds op de rode lijst. Het is daarom beter het bouwen te voorkomen, zodat ze een andere plek kunnen zoeken. Nesten zijn beschermd.

Een oplossing vond men in het ophangen van cd’s en plastic slingers in de nok. Maar…. Als er in het halsstarrige zwaluw koppetje het plan rijpt dat juist dat ene plekje, de plaats is waar het nest moet komen dan laat niets ze tegenhouden. Na een paar dagen de boel geobserveerd te hebben en tot de conclusie gekomen dat er echt geen gevaar dreigt  vliegen ze gewoon onder en langs de versieringen door, om hun fundering aan te leggen. Een plastic driehoek in de nok schroeven lijkt ook een optie, maar ook daar wisten de zwaluwen wel raad mee. Ze bouwden gewoon een meter lager.

De afgelopen jaren zijn op deze locaties heel wat zwaluwen groot geworden want eenmaal een zwaluwnest aan de gevel en je bent verloren.

Duivenpinnen

In een prachtig natuurgebied nabij de Tsjechische grens, ontdekte wij een hotel waarvan de eigenaar onder de gehele dakranden een constructie van duivenpinnen had gemaakt. Was dit om de zwaluwen te weren of om ze te helpen, ze vonden er een prima steun voor hun nesten. Helaas konden we het hem niet vragen, maar als het om de zwaluwen te weren was, dan heeft hij zijn verlies sportief opgenomen, er nestelt een kolonie van vijftig paartjes aan zijn hotel. 

De geluksbrenger

Refererend aan het blog van Annelies kunnen wij uit ervaring spreken dat het niet inslaan van de bliksem echt bijgeloof is, maar een kolonie huiszwaluwen aan de gevel zorgt voor een ongekend geluksgevoel.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs