Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dappere dodo

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 29 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 182x

Kijk haar daar nu eens staan, onze dappere dodo. Bij het wakker worden vanochtend had ik verwacht een leeg nest aan te treffen, maar nee, ze is er nog. Een soort van 'last (wo)man standing' of de laatste der Mohikanen. Fier en onverschrokken bewaakt ze het fort. Wat bezielt haar?

Tja, wat bezielt haar om moederziel alleen achter te blijven terwijl broers en zussen op de grond lopen te dollen en ongetwijfeld een hoop lol beleven? Hoogtevrees of valangst?  Of is er sprake van hechtingsproblematiek en is ze blij is dat ze eindelijk in haar eentje is? We kunnen er een eind op los speculeren, maar de werkelijkheid is veel minder prozaïsch: zij heeft er de leeftijd nog niet voor én is slim.

Slechte voorbeelden

Weliswaar vertrok de oudste broer/zus nummer al op een leeftijd van 40 dagen, maar dat was duidelijk een ongelukje. Beide andere nestgenoten 'vertrokken' pas toen ze rond de 46 dagen oud waren. Maar ook dat waren klungels die veel minder behendig bleken te zijn dan ze dachten te zijn. Nummer twee zijn balanceerkunst was nog onvoldoende ontwikkeld om hem te beletten van het randje te vallen (hij had toch kunnen leren van zijn oudere broer/zus?!) en wat nummer drie precies in gedachten had toen hij de sprong waagde naar de boomtak, zullen we wel nooit weten. Misschien was zijn hoogtemeter kapot of keek hij gewoon scheel. Maar slim oogde het niet.

Slimmer

Nummer vier - onze dappere dodo - is nu ook rond de 46 dagen oud, maar een stuk slimmer. Dat zal haar niet gebeuren, van het nest af kukelen en klunzig fladderend op de grond belanden. Een oehoe onwaardig. Zo'n majestueuze vogel en dan zo'n clownesk vertrek! Dat doet de soort geen goed.

Nee, ze wacht tot ze het gevoel heeft 'nu kan ik het' en dan laat ze zien hoe het wel moet: met elegantie en waardigheid. Laat ze maar kletsen voor hun beeldschermen, maar de 'ahhhs en ohhhs' zullen straks niet van lucht zijn. Een one (wo)man show om je vingers bij af te likken als ze binnenkort weg vliegt. 

1 juni

Bovendien kan ze lezen en rekenen. In het blog van Gejo staat dat oehoes uitvliegen als ze 7 weken oud zijn. Een week telt 7 dagen, maal 7 is 49 dagen - 46 = 3. 29 mei + 3 = 1 juni. Zij doet netjes wat Gejo - want die heeft er verstand van - zegt en wacht tot het 1 juni is. Tot die tijd trotseert ze moedig regen, wind en ander onheil, die dappere dodo.

NB

In een eerdere versie van deze blog was sprake van 'hij' en 'hem' in relatie tot K4. Onze gewaardeerde moderator wees me erop dat K4 een vrouw (dame) is. In de huidige versie is dat aangepast.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs