Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Dames en heren

Wim van Nee, STORK | zondag 7 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 830x

Het past ooievaars wel om ze zo aan te spreken. Een statig loopje, een koninklijke vlucht. En een wat elitaire uitstraling.
Maraboe

We herkennen het uit de fabeltjeskrant. Daar worden alle dieren bij de voornaam genoemd: Ed en Willem Bever, Lowieke de Vos, Truus de Mier. Voor Meneer de Uil, de wijze woordvoerder van het grote dierenbos, maken we een uitzondering. Hij verdient de aanspreektitel van ‘meneer’.

Juffrouw

Maar het is ook Juffrouw Ooievaar. Ze is betweterig, bekakt en uit de hoogte. Juffrouw Ooievaar is een dame van stand, die als single door het leven gaat. Maar hoe zit het met de herenooievaars in haar leven? Ze heeft begin jaren ‘70 wel een relatie  gehad met Harry Lepelaar. Logisch dat dit niets geworden is. Allebei groot en een flinke snavel, maar dat is te weinig overeenkomst voor een succesvol gemengd huwelijk. Haar tweede liefde komt dichter in de buurt. In de jaren ‘80 krijgt Juffrouw Ooievaar een relatie met Mister Maraboe. Dat hij van over de grens komt, blijkt wel uit ‘mister’.  Hij komt uit Afrika.

Maraboe

Een maraboe is wél een ooievaar, één van de 17 soorten op onze aardbol. En als we het over een grote bek hebben, dan kan de maraboe er ook wat van. Alles aan het dier is groter…. maar niet mooier. En dat heeft weer te maken met zijn lievelingseten. Mister Maraboe is een aaseter. Hij voegt zich bij gieren, die het zware werk moeten doen. Hoe groot zijn snavel ook is, hij kan er geen prooien mee verscheuren, hij kan slechts de stukken oppakken en in zijn geheel doorslikken. En als je hem goed bekijkt, dan is ‘mister’ niet echt op zijn plaats. Noem hem maar bij zijn voornaam, hij heet John. Maar ook de relatie met John heeft geen stand gehouden en zo bleef Juffrouw Ooievaar toch single.

Asiel

Gisteren werden bij ooievaarsasiel De Lokkerij door de dierenambulance drie jonge ooievaars binnengebracht. Eén van de ouders was verongelukt op de A28. De ander bleef single achter en was niet in staat om de drie hongerige jongen voldoende voedsel te brengen. Een ooievaar die op deze manier alleen komt te staan, gaat zich weer prima zelf redden. Natuurlijk is er een grote verandering, maar voor de ooievaar is dit een nieuw  gegeven. En daarmee gaat het leven gewoon verder. Er zal zich een nieuwe partner aandienen en volgend broedseizoen ligt er een nieuwe kans.

En nu moeten we meneer de Uil toch op een onvolkomenheid betrappen. Hij zingt: ‘Want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen’.
Maar niet met dezelfde emoties.

Meneer de Uil heet overigens Jacob 
en Juffrouw Ooievaar Kato.

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs