Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Daglicht*

Lilian Roosenboom | maandag 20 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 91x

Nu alles is zoals het is geworden,
nu alles is zoals het is
komt het, hoewel, misschien
hoewel, tenslotte nog in orde.


In navolging van de poëtische Vijver-blogs* van Roos van Tol, zoek ik in deze stille tussentijd naar inspiratie in dichtregels.

Misschien*

Hoe heftig de gebeurtenissen en emoties ook zijn, het leven is gelukkig altijd sterker dan de dood. Sterker nog: leven komt ook weer voort uit de dood. Het is de nooit eindigende kringloop van de natuur. Ook Mark Hessels beschrijft mooi hoe onlosmakelijk leven en dood bij elkaar horen.

Weemoed

Om wat was, maar niet geworden is.

Er is geen vogel die beter het gevoel van weemoed kan bezingen dan onze merel-man. In de vroege ochtend of in een miezerig regenbuitje, zachtjes voor zich uit zingend vanaf een hoge post. Melancholisch, maar ook hoopvol: na de donkere nacht het begin van een nieuwe dag vol van mogelijkheden.

Hoop

Het terugplaatsen van het nestje gaf wat discussie in de chat, maar was waarschijnlijk ook zinvol. In de broedtijd wordt ieder dier (ook wij mensen trouwens) sterk aangedreven door hormonen. Man en vrouw Merel staan als jonge ouders op de automatische piloot; eten naar de hongerige snaveltjes brengen is al wat er telt.

Nu ons merelpaar wel het nest terug kon vinden, maar daarin geen hongerige snaveltjes meer zag, is er een kans dat het zich niet meer nodeloos richt op het verzorgen van de jongen. Heel misschien krijgen of hebben ze dan ook wel weer voldoende energie over om nog - ergens in deze tuin - met een nieuw legsel te starten.

Want merels brengen per broedseizoen vaak drie legsels groot. En dat doen ze niet voor niets; veel van hun jongen blijven door verschillende oorzaken niet lang genoeg in leven om volwassen te worden. Helaas hebben we dat dit keer met eigen ogen kunnen zien. Er moeten daarom per broedseizoen veel jongen geboren worden om een merelpopulatie* in stand te houden.

 

* Uit: Daglicht, Judith Herzberg (geïnspireerd op muziek van Alessandro Scarlatti, 17e-eeuws componist)

* Vijverblog

* 'Misschien is een ander woord voor hoop' (boektitel van Eva Meijer)

* Populatie: het aantal van een bepaalde dier/vogelsoort binnen een gebied

Foto: Adri de Groot, vogeldagboek.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs