Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Dagelijks Updates: Vliegles

Margot de Kam | zondag 7 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 863x

Het is zover. Met 45 dagen heeft de jongste slechtvalk ook haar eerste vlucht gemaakt. Slechtvalken vliegen pas echt uit, uit het ouderlijk territorium, als ze goed hebben leren vliegen en zelf kunnen jagen. We blijven ze volgen. In deze blog dagelijks in de avond updates van hun voortgang.
Juveniele slechtvalken spelen tikkertje, foto: Thea van Gogh, slechtvalkenrijswijk.nl

Vier slechtvalkjongen zijn er dit seizoen. Twee mannetjes, EXR en EXP en twee vrouwtjes EXO en EXS. Slechtvalkjongen groeien samen op. Nu allen hun eerste vlucht gemaakt hebben, krijgen ze vliegles.

Scroll of swipe naar onder de uitleg over dit stadium. Daar komen elke avond updates over de voortgang.

Vliegles

Het snelste dier ter wereld moet over enorme coördinatie en kracht beschikken om met snelheden boven de 300 km per uur op een prooi te kunnen stoten en tijdig te remmen of af te wenden.

Jonge slechtvalken krijgen ongeveer twee maanden les om dit te leren.

Mannetjes zijn met hun kleiner postuur nog sneller en wendbaarder dan vrouwtjes. Het is voornamelijk de vader die de eerste vlieglessen geeft. We zien al dat hij de jongen uitdaagt mee te vliegen. Hij stunt voor de kast langs.

De eerste weken blijven de jongen dichtbij de toren. Zodat ze 'naar huis' terug kunnen. Steeds zullen ze een stukje verder gaan. En weer terugkeren naar de toren.  

Tikkertje

Het eerste wat ze gaan leren is met de klauwen elkaar aantikken in de lucht. Daarvoor moeten ze ondersteboven vliegen! De jongen maken de indruk hier veel pret bij te hebben. 

Prooi overnemen

Als het tikken lukt, moeten ze proberen een prooi in de lucht over te pakken. Wie eten wil, moet meevliegen en aanpakken. Beide ouders doen aan dit leerspel mee.

Jagen

Als ze dat ook in de klauwen hebben en het vliegen en hoogte maken gaat steeds beter, gaan ze meer met de ouders mee. Ze zien en leren spelenderwijs jagen.

 

Dagelijkse updates:

Vrijdag 12 juni 2020

 

*De slechtvalken vlogen regelmatig rond vanmorgen en kwamen ook naar de kast

*Tussen de middag zat een jong in de kast te slapen.

* Beide ouders kwamen na een uur even langs.

*Jongen kwamen en gingen op het rooster  en weer weg.

*De vrouw kwam met een prooi naar het rooster. Geen van de jongen had het in de gaten. Ze vertrok er weer mee.

*Begin van de avond vloog een slechtvalk vlak langs de roostercam.

*En we zagen een jong op het hek.

* Half tien kwam een jong op het rooster. Met donker waren alle vier weer binnen.

* We kregen nog schitterend close up van de jongen met regendruppels op de veren.

Alle jongen vliegen al goed. Dit is het laatste dagelijkse update-verslag. Morgen zal er een nieuw blog komen. Blijf vooral kijken, ze komen nog steeds in beeld. Aaltje zal bij leuke momenten mooie filmpjes blijven maken, vergeet niet die te melden bij tip. Doorgaand beeldverslag is verder dagelijks te volgen op het forum Slechtvalkenliefde. Spotter Kuiko maakt regelmatig verslag ter plekke. Ook melden veel spotters hun waarnemingen in de chat.

 

 

Donderdag 11 juni 2020

 

*De jeugd was al vroeg wakker vanmorgen. Zie het filmpje.

*EXS kwam terug naar de kast en liet van zich horen. Ze vertrok na een uurtje

*Even later zat er weer één van de jonge vrouwtjes op het rooster. Een ander jong kwam uitdagend op haar afgevlogen. Ze ging mee in het spel.

*Halverwege de ochtend werd er ingezoomd op de satellietschotel, waar een jong zat te slapen.

*In de middag zagen we de jongen op diverse plekken, rondvliegend in de verte, op de schotelstellage, en VWG zoomde mooi in op EXS op de eerste ring

*EXO zat op het rooster

* en even later EXR  op de vierde ring

*EXS kwam even op rooster, haar broer EXP vergezelde haar.

 *EXS stond mooi te zijn op het rooster, ze volgde een vliegende slechtvalk hoog in de lucht en strekte haar vleugels een paar keer voor zij vertrok.

*In de vroege avond zagen we vele vluchtjes van de jongen snel door het beeld. Om even na acht uur, kwam de vrouw naar de kast. Ze inspecteerde haar kast.  Ze overzag haar terrein. En moest na een kwartier snel wegwezen, wegens een aanstormend jong.

*EXR was als eerste op het rooster en ging meteen slapen.

* EXP en EXS volgden. VWG zoomde in.

* Voor de nacht zijn er weer 4 in de kast.  En nog een zoombeeld kregen we.

 

 

Woensdag 10 juni 2020

breaking : EXS terug bij kast in de avond

*Er werd door een spotters ter plekke het tikspel waargenomen. Drie juvenielen deden eraan mee. Spotter Kuiko had er een foto van.

*EXS  werd overdag op de tweede ring gezien. 

*Voor de camera´s waren de drie jongen uit de kast al vroeg vertrokken. We zagen er soms één langsvliegen.

*VWG bediende weer regelmatig de cam. We zagen EXR mooi naast de kast en in de diepte een jong op de tweede ring

*Eén jong landde met een knal naast de kast  Die remde mooi, maar holle stalen buizen maken een luid geluid als erop geland wordt. Kort erna zagen we weer twee jongen in de lucht.

* EXR kwam eind van de middag naar de kast. EXO ook even later, zij vertrok met een restje. 

*Even later stond er een jong te genieten van de regen.

*Af en toe zagen we ze vliegen in de avond. En eindelijk kwam EXS bij de kast. De andere drie volgden. Alle vier de jonge slechtvalken zijn weer bij elkaar voor de nacht.

 

 

 

 

Dinsdag 9 juni 2020

*Drie jongen gingen voor dag en dauw al vluchtjes maken. Om zeven uur kwam hun moeder even kijken bij de kast. Een jong vloog op haar af, maar ze had geen eten. De jongen leken hongerig, er werd ook in de ochtend aan de oude restprooi in de kast geknabbeld.

*Slechtvalken worden pas aktief als ze de krop leeg hebben. Ze zitten de hele dag te rusten en te poetsen en rond te kijken als er gegeten is. De jongen worden nu aangezet om te vliegen, achter een ouder met prooi aan, en moeten al proberen deze over te pakken. Geen zorgen, ze krijgen heus wel, als ze hun best doen en het nog niet lukt.

*We zagen de man een prooitje brengen halverwege de ochtend. Twee jongen zaten op de rand bij de kast en raceten op hem af. Er kwam nog een derde jong, één van de mannetjes aangevlogen. Het was een gewapper van vleugels, .. en de derde...ging ermee heen. 

*Nu ze verder van de cams zijn: Let ook op de bredere roomkleurige rand aan de staart, ook daaraan is de juveniele slechtvalk te herkennen. Bij de ouders is dit een smal wit randje.

* Spotter Kuiko was ter plekke. Hij zag EXS op de onderste ring. zij deed ook al vluchtjes. De mannetjes en EXO komen ook al op dak.

*EXS is nog niet bij de kast terug geweest.

* In de middag was er rust. VWG zoomde met de roostercam in op een jong op de schotel op de derde ring.

*In de vroege avond zagen we enkele vluchtjes van de jongen.

* VWG gaf een rondje met de cam, we zagen weer een jong op de derde ring. We kregen ook mooi beeld van de omgeving, het poeltje, en even van het spottersveld. (Vanaf roostercam met rug naar de kast is het poeltje rechts en het spottersveld rechtuit naar beneden.)

*Rond tien uur, zonsondergang, kwamen eerst de broers en daarna zus EXO toch weer in de kast slapen. 

 

 

Maandag 8 juni 2020

*Drie jongen zagen we regelmatig bij de kast. Opvliegen gaat ze allemaal best makkelijk af. Landen is minder eenvoudig. 

* Ook de man zagen we twee keer uitdagend bij de kast. 

*EXS hebben we nog niet terug gezien voor de camera, maar ze is wel ergens op de toren. Spotters ter plekke meldden dat ze 6 slechtvalken op de toren zagen. Ook zagen ze kort een tikspel en een ouder die expres een prooitje liet vallen. Een jong ging er achteraan, maar uit de lucht plukken lukte nog niet.

* We hebben de jongen een paar keer zien vliegen voor de toren. Ze komen ook langs de roostercam, en zitten daar, en op de schotel op de derde ring, op de stellage.

* Er lag nog een prooirest van gisteren in de kast. Daar heeft eerst een mannetje van gegeten. Later waren de drie jongen er samen mee bezig.

* EXR maakte zich groot in de kast. Er vloog een duif langs. Even later zagen we de duif weer naar de rand vliegen en weg. Er kwam een jonge slechtvalk achteraan. 

* De drie op vliegles gingen allen kleine stukjes vliegen. EXO landde op de kast.

*Uiteindelijk zijn er weer drie bij de kast voor de nacht. EXS zal op één van de lagere ringen zijn.

 

Zondag 7 juni 2020

laatst bijgewerkt 21:57

Bij zonsondergang:EXP, EXR en EXO in de kast. EXS deed eerste vlucht, waarheen is onbekend.

*Vandaag is EXO teruggekeerd naar de kast. Zij was vrijdag naar beneden gegaan met haar eerste vlucht, Ze kon wel voldoende sturen met hand- en staartpennen om op de eerste ring te landen, maar weer omhoog vliegen is zeker voor de zwaardere vrouwtjes in het begin moeilijk. 

*EXS maakte haar eerste vlucht in de middag. We weten nog niet waar ze terecht is gekomen. Maar haar ouders wel, die zorgen voor al hun jongen.

*De broers EXP en EXR kunnen al boven het dak vliegen en maken korte vluchtjes rond de toren.

 

 

EXR

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs