Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Dag mus

Claudia Leenders | woensdag 26 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 90x

Ons musje heeft het nest verlaten. Uitslapen zat er vandaag niet in; al vóór negen uur trok kuuk de wijde wereld in. Het duurde even voordat hij de sprong aandurfde, maar hij was er klaar voor. Met een lach en een snik nemen we afscheid van ons musje.
Foto: Monika Puschner

Net 18 en al het huis uit. Ons mussenkuiken was er klaar voor. Uit het ei gekropen op 8 juni en 18 dagen later de sprong in het diepe genomen. Het opgroeien van het musje ging snel, bijna te snel voor ons kijkers. Musje zelf twijfelde ook nog een beetje. Hij gedroeg zich anders dan tijdens eerdere ochtenden. Hij hupte veel van beneden naar de zolder en weer terug. Vanaf half negen hipte hij steeds naar het vlieggat, even naar buiten kijken, en snel weer terug. Tot hij er zeker van was. Om 8.38 uur vloog hij de kast uit. 

Gezinsuitje

Na het uitvliegen hoorde je op de achtergrond nog veel gekwetter. De ouders waren waarschijnlijk in de buurt om musje uit de kast te lokken en hem buiten op te vangen. Mussenkuikens worden na het uitvliegen nog een à twee weken lang gevoerd door de ouders. Zoals je het waarschijnlijk ook uit je eigen tuin of balkon kent, een bedelende kleine mus met zijn ouders. Zo gaat ons musje nu ook op avontuur in andere tuinen en de natuur. Even bij de kippen van Claus langs, en uit de buurt blijven van de bosuil en ander gevaar dat zich ook wel thuis voelt in deze tuin. Alles over de gevaren die het musje nu kan tegenkomen lees je in de blog van Jochem, Moderne gevaren en die van alle tijden.

Vervolg

Nu de kast weer leeg is en de zomer pas net is aangebroken, is het tijd voor de volgende ronde. De huismus heeft namelijk twee à drie legsels per jaar. De laatste jongen verlaten rond eind juli tot half augustus het nest, tijd genoeg dus! Bij een tweede of derde legsel kiezen mussen altijd voor een andere nestlocatie. Ze hebben gelukkig veel keus in de tuin waar deze kast hangt, dus aan nestgelegenheid zal het niet liggen. Trouwens, niet alle mussen hebben meerdere legsels per jaar. Vooral oudere mussenpaartjes met meer ervaring wagen zich aan twee tot drie legsels per jaar. 

 

 
Foto: Monika Puschner

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huismus Alle Beleef de Lente blogs