Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Dag koning Hubo, hopelijk tot volgend jaar

Mark Hessels | vrijdag 30 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Paleis te koop. 🛕 Zo goed als nieuw, met veel originele details. Tegen elk aannemelijk bod en direct te betrekken. Bewakingscamera’s voor de deur.
En laten we vooral ook niet de boerenzwaluwen vergeten. De naamgevers van deze camera, maar helaas schitterend door afwezigheid dit jaar.

Boerenzwaluw/winterkoning BdL 2023

Wil jij misschien het seizoen van de boerenzwaluw/winterkoning samenvatten? Uuhh…OK, maar wat ga ik dan schrijven eigenlijk? Het is de camera waar tegelijk heel veel, maar eigenlijk ook heel weinig is gebeurd. Het is vooral de camera van hooggespannen verwachtingen, die dan toch net weer anders liepen. Maar laten we gewoon bij het begin beginnen, dan komt het vanzelf allemaal voorbij.

 

Leuk ! Boerenzwaluwen !

Ik ken eigenlijk niemand die boerenzwaluwen niet leuk vindt. Dus toen ik opperde om een camera bij de boerenzwaluwnesten in onze geitenstal te plaatsen was er meteen volop enthousiasme. Ook toen de camera bekend gemaakt werd bij BdL kwamen er al snel mensen eens snuffelen aan deze nieuwe soort op de website. Mooi nestje, mooie stal, leuk ‘boertjes’, waar is die stok voor op cam2 ?, oh leuk de geiten komen naar binnen en breken de tent af; binnen de kortste keren was de filmzaal gevuld en kon de show beginnen.

 

Het pand wordt gekraakt

Half april werd er opeens aan het nest gebouwd; wel een beetje vroeg voor bzw. Het was dan ook de winterkoning die we later zouden leren kennen als Hubo, de noeste bouwer.

Nadat de eerste teleurstelling wat gezakt was bleek die Hubo toch wel een heel parmantige bouwer met grootse plannen. En hoewel hij diverse keren is uitgemaakt voor ‘onbetrouwbare bouwvakker’ als hij weer eens een paar dagen verstek liet gaan, steeg ook gelijk de bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en zijn megalomane plannen. Hij ging een copy van de Sagrada Familia bouwen op dit zwaluwnest en de vrouwen zouden zich verdringen om in zijn paleis te mogen wonen.

 

Stug doorbouwen

Wanden verzakten en werden weer rechtgetrokken. Het dak zakte in; geen nood nieuw dak werd gemaakt. Mussen en mezen kwamen de boel slopen en de bouwplaats leegroven; een paar dagen later pakte Hubo de draad gewoon weer op. En met zijn vertrouwen in de goede afloop begonnen wij er ook langzaam van overtuigd te raken dat deze krachtsinspanning toch uiteindelijk beloond moest worden met de komst van een heuse koningin.

 

Eeuwige vrijgezel ?

Waar het nu precies is misgegaan is ons eigenlijk niet duidelijk geworden. Er was even sprake van dat er 2 wiko’s waren gesignaleerd, maar op de beelden zijn die niet teruggevonden. We hebben Amalia nog gepolst of zij dan misschien interesse had, maar de RVD verzocht ons om wel iets meer respect te tonen voor het koninklijk huis. En Hubo ? Die bouwde maar door, maar vergat ondertussen wel om zijn dating apps een beetje in de gaten te houden en zo eindigde hij met een prachtig en kolossaal nest, maar zonder vrouw om er in te wonen.

Scheldend en tierend kwam ik hem nog regelmatig tegen bij de staldeur, maar uiteindelijk is hij een beetje uit beeld verdwenen en zo werd het langzaam steeds stiller in de stal (wat vogels betreft althans, de geiten blijven gewoon lekker verder slopen 🐐).

 

En de ‘boertjes’ ?

Tja, dat is een beetje chagrijnig verhaal. In heel Nederland waren ze aan de late kant. Dus aanvankelijk maakten we ons niet zo’n zorgen. De insectenstand kwam ook wat later en langzamer op gang, dus dat ging wel goed komen. Maar toen bij de diverse buren de nestjes langzaam gevuld werden, bleef het hier opvallend stil. Een paar jagende zwaluwen boven het veld en zelfs boven het erf. Een paar verkenningsvluchtjes door de stallen heen, maar veel meer is het niet geworden.

Het erf en de stal wemelen inmiddels van de insecten. De geiten smeken iedere dag of toch alsjeblieft iemand een deel van die insecten kan komen wegvangen. Gelukkig doen de huismussen flink hun best en halen ze een hoop eiwitten op voor hun jongen, maar de zwaluwen lieten ons mooi zitten met die goedgevulde proviandkast. Wat er nu precies is misgegaan blijft een raadsel. Misschien hebben onze ‘boertjes’ de trek niet overleefd en is het verhaal nog niet rondgegaan onder hun familieleden dat het hier goed toeven is. We kunnen alleen maar hopen dat volgend jaar de nesten weer bezet raken.

 

Tot volgend jaar ?

En zo eindigt een seizoen waar eigenlijk best veel en toch ook best weinig is gebeurd. Geen nest, geen eitjes, geen jongen,….zucht….altijd die ellendige natuur, die het weer zonodig op haar manier moet doen.

Namens het hele team bzw/wiko bedankt aan alle trouwe kijkers die steeds maar weer vertrouwen bleven houden. Wij hebben er als team van genoten, maar hadden uiteraard ook graag nog meer verteld en laten zien. Bekijk zeker ook nog even deze prachtige verzamelclip, want mooie momenten hebben we gelukkig toch met regelmaat gezien.

Namens team bzw/wiko wensen we jullie een mooie zomer en hopelijk tot volgend jaar. 

En nog één keer, omdat ie zo mooi is, maar ook omdat het eigenlijk meteen het hele seizoen samenvat...

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs