Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Beetje fladderen met een blik in de wijde wereld

Door Jochem Kühnen

Daar gaan ze!

Jochem Kühnen | vrijdag 14 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 168x

Het is zo ver, de jongen verlaten het nest! Het kostte ongeveer zes weken voor het zo ver was, maar nu gebeurt het dan toch echt. Deze keer gaat het blog over de enorme veranderingen voor de jongen deze dagen.

Van rondhangen naar de eerste vlucht!

Het was prachtig te zien, de twijfel van het eerste jong dat 12 juli even na 22:00 de nestruimte verliet (zie ook de mooie clip die daarvan is gemaakt!). Die twijfel is heel begrijpelijk, want al dat gefladder en opdrukken in de nestruimte is toch wel even wat anders dan echt vliegen! Er hangt ook veel van af, want die eerste vlucht MOET goed gaan. Met een jonge Gierzwaluw die op de grond belandt loopt het in de meeste gevallen niet goed af. Dus flink die vleugels gebruiken bij het uitvliegen! Vergeleken met hoe de ouders de nestruimte verlaten, met een sierlijke duikvlucht vol vertrouwen, vliegt een jong die eerste keer met enorm veel inspanning weg. Geen duikvlucht, maar een soort rechte vlucht uit de nestruimte, ze lijken bang om hoogte te verliezen.

Een groot mysterie…

Van wat zich die eerste dagen na het uitvliegen precies afspeelt in het leven van een jonge Gierzwaluw is niet erg veel bekend. Het is niet mogelijk jongen die zijn uitgevlogen goed te volgen of in de lucht te herkennen. Er zijn allerlei theorieën over, zoals het nog enkele dagen hier rondvliegen, maar feitelijk weten we het gewoon niet. Het zal hoe dan ook niet lang duren voor jonge gierzwaluwen aan de reis naar het overwinteringsgebied in Afrika beginnen. Ook de ouders vertrekken vaak spoedig, soms zelfs al terwijl nog niet eens alle jongen zijn uitgevlogen! Het komt regelmatig voor dat één van de ouders al niet meer naar de nestruimte terugkomt terwijl er nog jongen zijn. De ouders voelen prima aan dat de jongen er klaar voor zijn. Ze komen ze ook veel minder voeren om ze aan te sporen ‘op eigen vleugels te vliegen’.

Onvoorstelbaar

Stel je voor dat je je hele leven in zo’n kleine ruimte hebt doorgebracht en dat inruilt voor onbeperkte ruimte en bewegingsvrijheid! Je hebt misschien al eens wat soortgenoten zien vliegen, maar jeetje… Wat moet het heerlijk zijn om te kunnen vliegen en die enorm lange vleugels te gebruiken waarvoor ze zo perfect zijn gevormd! En zelfs al zouden ze het een momentje niet zo heerlijk meer vinden, er komt voorlopig geen eind aan. Vanaf nu is het dag en nacht vliegen, minstens twee jaar onafgebroken. Wat een onvoorstelbare verandering voor de jongen en geweldig toch, dat het mogelijk is na alleen maar droog oefenen…

Ik denk dat ik wel namens het hele team Beleef de Lente Gierzwaluw spreek als ik de jongen een goede reis wens! Een mooi, lang leven tegemoet. :)

Entousiaste oefensessie, 14 juli 11:12.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs