naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Culinair braken

Arda van der Lee, STORK | donderdag 6 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 202x

In sommige gebieden worden volop rivierkreeften aangevoerd voor de jongen. Ook deze moeten door de ouder weer uitgebraakt worden op het nest. En dat valt niet mee, een stuk of 10 kreeften met poten, antennes en andere uitsteeksels naar buiten werken.

Hier bij mij in Ankeveen komen de ouders voortdurend met hun krop vol kreeften aangevlogen. Het is fascinerend om te zien hoe de jongen, hoe klein ze ook zijn, zo'n kreeft naar binnen werken. De kop moet eerst, dan glijdt het lekker makkelijk. Maar dat valt nog niet mee, als de andere kuikens op jouw smakelijke hapje loeren.
Maar is het dan toch gelukt, dan zie je de kreeft als een dikke prop door de keel naar beneden glijden.

Erg veel vlees zit er niet in het harde skelet van zo'n kreeft. Dus goed dat er zoveel door de ouders worden gebracht. Onder het nest, in braakballen, maar ook op andere plekken vind je de resten van de skeletten. 

Culinair hapje

Ze vormen ook voor allerlei andere dieren een makkelijke prooi én een smakelijk hapje, bv. voor vossen.

De rivierkreeft hoort bij de invasieve exoten en ontwikkelt zich in sommige gebieden tot een plaag. Dus hoe meer kreeften in de maag van ooievaars en andere rovers terechtkomen, hoe beter.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht