Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Corvus corone, zwarte kraai

Roos Tol | zondag 30 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1318x

Aanspreker. Doodbidder. Leedaanzegger. Zwartrok. Galgenvogel. Herrieschopper. Het is niet mis wat je als kraai allemaal naar je hoofd krijgt geslingerd. En dan heb ik het nog niet eens over de jacht op deze vogels.

Want kraaien staan, met een vijftal andere diersoorten – Canadese gans, houtduif, kauw, vos en konijn – op de Landelijke Vrijstellingslijst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat betekent dat er jaarrond van zonsopgang tot zonsondergang op de enige geheel zwarte vogel van Nederland gejaagd mag worden.


Bejagen, waarom?

Kraaien worden al eeuwen gehaat en bejaagd. Ze brengen schade toe aan gewassen, roven weleens een jong dier of eieren. In de stad scheuren ze afvalzakken open. Soms schijnen ze auto’s aan te vallen, waardoor de lak beschadigt. Ze leveren geluidsoverlast. En ze schijten.
Vanaf de middeleeuwen werden kraaien in verband gebracht met ongeluk en ziekte. Om het ongeluk af te wenden, spijkerden mensen wel kraaien op de voordeur.
Om de oogst te beschermen tegen kraaien, werden dode kraaien ter afschrikking aan een touwtje opgehangen op de akker. Dat schijnt nog steeds te gebeuren.


Aaseters

Terwijl het zo mooi begon. Bij de Germanen, oude Romeinen en Indianen was hij nog een boodschapper van gene zijde of de goden.
Zonnegod Apollo liet een kraai zijn minnares Coronis bewaken. Toen was de kraai nog smetteloos wit; Coronis ging toch vreemd, de kraai meldde dit aan Apollo en die werd zo woedend dat hij de kraai vervloekte en voor eeuwig in het zwart kleedde.
Omdat kraaien echte alleseters zijn –  zo staan o.a. insecten, granen, regenwormen, dode en jonge dieren, eieren en afval op het menu -  en bovendien handig opportunistisch, kwamen ze ook voor bij galgenvelden, buiten de stadsmuren geworpen pestslachtoffers en op slagvelden. Vandaar de associatie met de dood. Nog; een “kraai” kan ook een begrafenisdienaar zijn. Die komt als je de kraaienmars hebt geblazen.  


Geef ze een kans

De zwarte kraai verdient een betere reputatie. Ze zijn verbluffend intelligent en tot gereedschapsgebruik in staat. Sociaal en elkaar trouw. Mooi, met die metallic groenblauwe glans in de veren. Ze ruimen aangereden wild op en afval in de stad. Ze vormen, met de hele familie kraaiachtigen, slimme, vindingrijke vogels die blijven fascineren. Vogels om van te houden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs