Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto: Dennie Vercruijsse, slechtvalken Axel

Door Margot de Kam

Copulatie

Margot de Kam | zaterdag 14 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1265x

Dat is een mooi woord voor de paring. Paren doen de slechtvalken veelvuldig , voordat er eieren komen. Ze gaan ermee door tot het laatste ei er is.
foto: Thea van Gogh, slechtvalkrijswijk.nl

De man zit vanaf januari vol testosteron. Zijn testikels zijn wel een paar honderd keer! groter dan buiten het voortplantingsseizoen. We zien ze niet aan de buitenkant. De geslachtsorganen zitten inwendig bij vogels. De uitgang bij vogels aan de buitenkant heet cloaca, en is een soort voorportaal waarbinnen de geslachtsorganen en ook darmen uitkomen. Uit dat portaal komen dus zowel de flatsen als de eieren.

 

Cloacale kus

De man heeft geen penis. De paring gaat via de cloaca. Die heeft als het ware lippen, die zwellen door hormonen. De man gaat niet in de vrouw, maar ze drukken de lippen van de cloaca tegen elkaar. Het sperma wordt via kanaaltjes in die lippen overgedragen. Dit wordt de cloacale kus genoemd.

 

Communicatie

Naast de baltsrituelen wordt er dus veelvuldig gepaard. Meestal buiten ons zicht. Maar de afgelopen dagen hebben we toch wat paringen op het rooster mogen aanschouwen. Voorafgaand aan de paring wailt de vrouw. Het is een geluid dat klinkt als : weeelweeelweel. Ze richt haar snavel naar de grond, om aan te geven dat ze geen gevaar is en spreidt haar staart. De man lokt haar vaak uit tot dit gedrag, door mooie vluchten waarbij hij zijn vleugels steeds in een bepaalde stand houdt. Ze communiceren dus zowel met geluid als met lichaamstaal.

 

Vreugdevol

Tijdens de paring wailt de vrouw ook, het is de paringswailkreet die zij uitstoot. De man heeft een hele andere kreet. Hij maakt hoge, zeer snel op elkaar volgende geluidjes. Dit geluid wordt chitteren genoemd. Het geluid wordt ook wel door jonge slechtvalken in hun eerste jaar gemaakt, dan om speelsheid aan te geven.
De paring ziet er mooi uit, de man die balanceert op de rug van de vrouw, met ingetrokken klauwen. Maar vooral de klank klinkt echt vreugdevol. Op het filmpje hieronder is mooi een copulatie te zien en te horen met de communicatie daarbij.

 

 

Copulatie


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs