Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Confrontatie in de hooiberg

Bernice Goffin | dinsdag 15 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 335x

Gisterenavond werd het vredige leventje van man en vrouw kerkuil ineens ruw onderbroken. Hun territorium werd zomaar betreden door een vreemdeling!
De uil die door vrouw rond wordt gejaagd lijkt, net als man, rechts geringd te zijn.

Ruw wakker worden

Daar zit man dan, lekker op de tak nog even wakker te worden. Ineens vliegt er een vreemde kerkuil de hooiberg binnen die naar man kerkuil uit probeert te vallen. Vrouw, die nog binnen zat te suffen, hoort de commotie en gaat meteen naar buiten om haar man bij te staan in de confrontatie. Onder begeleiding van een luid schreeuwende man laat vrouw kerkuil de vreemdeling letterlijk alle hoeken van de hooiberg zien. Ze staat haar mannetje!

 

Een goed team

Nadat de vreemdeling weg is gejaagd zien we man en vrouw kerkuil bovenop de kast snavelen. Alsof ze zeggen ‘dat hebben we weer goed gedaan!’ Man laat zijn ijselijke roep nog een paar keer extra horen om de vreemdeling duidelijk te maken dat hij hier niet welkom is. Ons koppel lijkt een goed team te zijn.

 

’t Is een vreemdeling zeker…

Die verdwaald is zeker? Dat valt wel mee. Waarschijnlijk is de vreemdeling op zoek is naar een eigen territorium. Hij of zij gaat geschikte plekken langs om te kijken welke er bewoond zijn en kan daarbij grote afstanden afleggen. Komt de vreemdeling ergens een territorium tegen waar één van de partners is weggevallen, dan kan hij of zij het territorium overnemen en met de overgebleven partner aanpappen.

 

Geen groot gevaar

Bij sommige vogels, zoals bijvoorbeeld onze collega-cameravogels de slechtvalk en de zeearend, gaan territoriumgevechten er zeer hard aan toe, soms tot de dood erop volgt. Bij de kerkuil hoeven we ons daar geen zorgen om te maken. Vreemde kerkuilen kunnen wat opdringerig zijn, maar echt hevige gevechten gebeuren zelden. Een afgewezen vreemdeling gaat liever op zoek naar een plek waar hij minder weerstand tegenkomt. Hoewel we mogelijk vaker een vreemdeling kunnen verwachten in de hooiberg, heb ik er dus vertrouwen in dat ons hechte koppel zich daar goed tegen weet te verdedigen.

 

Foto Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs