Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Vossenraster tegen predatie Foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Coming Out Day

Marcel Vedder | dinsdag 26 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 302x

Op beelden van Beleef de Lente is te zien dat de kievit een lege eierschaal in de bek had. Dit duidt erop dat het uitkomen van de eieren is begonnen. In een levendig landschap is dit al een hele prestatie. Maar ze zijn er nog niet....
Eerste kuiken is uit Foto Collectief Eemland

In de periode voorafgaande aan onze deelname aan Beleef de Lente werd ons verteld dat veel kijkers nauw betrokken zijn bij de hoofdrolspelers en dat er nog wel eens wordt verzocht om in te grijpen als er wat fout dreigt te gaan. Maar we gaan niet ingrijpen, was daarbij de waarschuwing. Natuur is natuur, en daar gaan nou eenmaal ook dingen fout. Binnen onze vereniging bedachten we daarbij stiekem, dat een live predatie op beeld in ieder geval een onderstreping zou zijn van het predatieprobleem. Niet dat we daarbij afhankelijk zouden zijn van de BDL-camera, want onze eigen wildcamera's hebben al veel verrassende beelden geleverd. Maar live op beeld zou nóg meer indruk maken.

Predatie

De kans daarop was aanzienlijk want weidevogels verliezen gemiddeld een derde van hun legsels aan predatie. In het open landschap wat doorgaans rustig en veilig lijkt komen vele soorten voor die het op de eieren hebben gemunt: vossen, hermelijnen, ooievaars, kraaien, buizerds en de bunzing. Ze zijn er allemaal. Ook in het perceel waar de camera staat is de vos gezien.

Vossenraster

Binnen het Collectief zijn de mogelijkheden om predatie tegen gaan beperkt. Een kleine 20 kansrijke percelen hebben we voorzien van een vossenraster. Vorig jaar was bij één deelnemer alleen succes binnen het raster. In het landschap proberen we boeren, burgers en overheden ervan te overtuigen dat een open landschap belangrijk is, vooral hoge bomen zijn uitkijkposten voor vliegende predatoren. Erfbeplanting hebben we hierop aangepast en ook over openbaar groen willen we graag meedenken. Onnodige objecten in de polder zoals oude schuurtjes en machines kunnen maar zo schuilplaatsen zijn voor predatoren.

Gevaren nemen toe

Vandaag komen de eieren uit en is de eerste kwetsbare periode voorbij. Maar minder gevaarlijk wordt het niet. Als de kuikens bewegende wezens worden, neemt het aantal vijanden alleen maar toe: ook het lieve knorrende poesje wordt ineens een gevaar. De eerste tijd zijn de ouderdieren er nog bij om bescherming te bieden. Nog enige tijd zal het vrouwtje bij gevaar net doen alsof ze kreupel is om de aanvallers af te leiden. Maar al snel zullen ze het zelf moeten doen.

Vos op wildcamera Foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs