Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Campagne: 'Kuikens in het land, Poes in de mand'

Tineke Hoekstra | zaterdag 2 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 331x

Als onze kievit de tijdelijke winteropleving te boven is gekomen, wacht de weidevogel nog meer ellende. In het gebied komen namelijk vossen voor en dat niet alleen… Wisten jullie dat ‘poekie’ de lieve viervoeter niet zo lief is als hij eruit ziet.

Steeds meer natuurverenigingen doen mee aan de Friese weidevogelcampagne: “Kuikens in het land, poes in de mand”

De huiskat is een wolf in schaapskleren - verantwoordelijk voor het vermoorden van jaarlijks miljoenen vogels, ook weidevogelkuikens.

De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen. Een recent onderzoek van de Tilburgse Universiteit spreekt van 140 miljoen per jaar. Steeds meer agrarische collectieven/natuurverenigingen zoeken aansluiting bij de actie van hun Friese collega’s. Het advies aan kattenbezitters luidt om hun huisdier tussen half april en half juni ’s nachts binnen te houden. Uit observaties blijkt dat de kat ’s nachts grote gebieden afstruint en daarbij ook kuikens pakt.

Kwetsbare kuikens

Weidevogels en hun kuikens hebben het moeilijk en dat heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is dat ze ten prooi vallen aan katten. Het is niet de hoofdpredator, maar iedere vijand is er één teveel. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen.

Sterilliseren

Directeur Carien Radstake van de Stichting Zwerfkatten Nederland lobbyt al jaren bij de provincies om de ‘weidevogel miljoenen’ te koppelen aan het sterilliseren van zogenoemde schuurkatten - dat zijn geen tamme katten, je kunt ze niet aaien of oppakken, maar ze vangen muizen op het boerenerf. Radstake: ,,Het geld voor weidevogelbeheer is water naar de zee dragen als de boeren hun katten niet willen helpen.’’

De stichting rijdt drie dagen in de week met een mobiele operatiebus door het land om zwerfkatten te vangen en te sterilliseren en ze worden meteen ook gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid.

Ver van huis

Ook uit camerabeelden bleek vorig jaar dat er bijna iedere nacht één of meerdere keren een kat langs kwam. De waarneming kloppen met het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen waarbij twintig katten een gps-tracker kregen. De huisdieren legden ’s nachts flinke afstanden af en de katten slopen langs sloten, dwars door weilanden. En dat is slecht nieuws voor de kuikens. Dus houd ’s nachts de kat binnen, doe het kattenluik op slot of de schuurdeur dicht. Dit geldt niet alleen voor boerderijkatten, maar zeker ook voor de lieve huiskat - vanwie je denkt dat ze geen vlieg (of vogel) kwaad doet.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs