Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Buurtuilen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 24 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1147x

Onze hoofdrolspelers zijn niet in de enige uilen in de omgeving. Af en toe horen we iets verder weg een andere steenuil roepen en een doodenkele keer verschijnt er ook een bosuil voor de camera. Afgelopen week ben ik twee keer op stap geweest om deze buurtuilen in kaart te brengen. Bijzonder!

6 paar steenuilen

Donderdagavond maakte ik lopend een rondje in de wijde omgeving van de camera-uilen. Met mijn speciaal ingestudeerde fluitje imiteerde ik de territoriumzang van een mannetje steenuil. Volgens de Veldgids Vogelzang klinkt dat ongeveer als een langgerekt en stijgend whOET? In lange reeksten achter elkaar. Een omschrijving waar ik me wel in kan vinden. Vaste BdL-kijkers kennen het wel. In totaal dachten maar liefst 5 buurtmannen dat ik hun vrouw en erf wilde inpikken. De dichtsbijzijnde zat 250 meter verderop op een schuurtje gezeten luidkeels zijn opwinding te vocaliseren. Hij 'schreeuwde'  of zijn leven ervan afhing. Bij elkaar dus 6 territoria op nog geen vierkante kilometer. Een geweldig hoge dichtheid. Vanuit het territorium waar onze vrouw geboren is, hoorde ik helaas geen enkele reactie komen. Een bevestiging dat dit territorium verlaten is. Iets dat we vorig jaar al constateerden toen de nestkast leeg bleef. Mogelijk is het paar verschoven naar een andere plek.

3 paar bosuilen

Gisteravond heb ik een rondje bosuilen gedaan. Hier gebruikte ik mijn telefoon en een speaker om het geluid af te spelen (mijn eigen fluitje heb ik nog onvoldoende getraind). U kent het vast van een willekeurige griezelfim waar het te pas en te onpas te horen valt. De veldgids omschrijft het als HOOOoow... ho ho o'o'o'HOOOoow, een beetje zoals dat  in het intro bij Ivanhoe dat vroeger zo imponerend klonk.  Ik trof er 3: op 900, 600 en 400 meter afstand van de camerakast. Goed mogelijk dat de laatste verantwoordelijk was voor de moord op het arme steenuilenjong van vorig jaar. 

Op zoek naar bosuilen

Bosuilen inventariseren is overigens spannend werk. In je eentje in een donker bos langs de steile oevers van de Ratumse beek, terwijl boven je een boze bosuilenman en zijn zo mogelijk nog kwaaiere vrouw tekeergaan. Van achter elke boom kan een heuse of een weerwolf tevoorschijn komen. Gelukkig bleef het hij een paar verstoord opvliegende houtduiven. Over de Winterswijkse bosuilen overigens binnenkort meer. Vorig jaar zijn we gestart die samen met de steenuilen in de hele gemeente in kaart te brengen. Een forse klus, die een behoorlijk aantal jaren gaat duren. Maar de eerste resultaten zijn spectaculair.

Tweede ronde wintercontrole

Ook spectaculair waren de resultaten van onze tweede februari-ronde gisteren langs de steenuilennestkasten, 26 gecontroleerd: 15 leeg en 11 bezet, met in 6 een paartje en 6 terugvangsten van een in 2017 of 2018 door onszelf geringd jong. Meer lezen in het logboek op Steenuilen rond Winterswijk.

 

Foto bosuil: Herman Vreeman (Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek)


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs