Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Buizerd als verstoorder?  

Camilla Dreef | donderdag 9 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 809x

Er is veel gespeculeerd over de opschrikkende lepelaars. Eind maart kreeg ik een mogelijke verklaring van fotograaf Servan Ott.
Buizerd, als mogelijke verstoorder? (Foto: Servan Ott)

Geen baltsende havik

In de Buitenliede broeden niet alleen lepelaars en blauwe reigers. Al jaren broedt er een paartje haviken. Bij elk bezoek aan de kolonie hoor je ze baltsen. Hier kan je luisteren hoe dat klinkt. Maar de afgelopen twee bezoeken aan de kolonie heb ik geen baltsende haviken gehoord. Zijn ze toevallig toch steeds stil of zijn ze niet gaan broeden dit jaar?  

Buizerd

Eind maart kreeg ik een bericht van Servan Ott die samen met Elvira Don en Remi taal een middag bij de kolonie waren. Zij zagen hoe een buizerd door het moerasbos vloog en telkens de lepelaars opjoeg. In een paar uur tijd gebeurde dit drie keer. Het waren vooral de lepelaars die opvlogen, hoewel de blauwe reigers later ook soms opvlogen.

Even wennen?

Het zou kunnen dat in de afwezigheid van de dominantere havik, een buizerdpaar een territorium claimt. Lepelaars hebben in de regel weinig te vrezen van een buizerd, maar misschien moesten ze toch even wennen. De lepelaars zaten duidelijk nog in vestigingsfase, waardoor ze misschien gevoeliger waren voor verstoring, terwijl de blauwe reigers vast op de eieren lagen of al kuikens hadden.
 
Ik zag vandaag hoe een buizerd werd weggejaagd uit het moerasbos door een zwarte kraai. Ook kraaien broeden in de Buitenliede. De lepelaars trokken zich niks van het tafereel aan. Het zou dus kunnen dat de lepelaars ondertussen gewend zijn geraakt aan de territoriale driften van de buizerd.

Andere verklaringen?

Een ander idee was dat aan de waterkant van de kolonie verstoring zou zijn, zoals vissers. Vandaag zag ik hoe iemand op een sup vlak langs het oeverlandje aan het peddelen was. De vogels keken er niet naar om.
 
Ook heeft Kees de wildcamera bekeken en daar was niks op te zien. Kortom, ik weet op dit moment geen betere verklaring dan dat de lepelaars even moesten wennen aan de buizerd.
 
Foto’s van Servan Ott (www.servanottfotografie.nl)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs