Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Buiten beeld

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 27 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 189x

Hoewel de jongelui Ć©n hun ouders de kast nog verrassend vaak bezoeken, speelt hun leven nu toch echt grotendeels buiten de kast af. Wat zouden we graag meekijken; wat zouden we dat graag in beeld brengen. Vorige week kon ik er een beetje van proeven.
Impressie van het erf in Barlo: in de eik voor het schuurtje hangt de nestkast; de houtstapel op de kar bleek de vaste schuilplek van jonge steenuilen.

Dat was niet bij de BdL-ers, maar op een erf niet ver daar vandaan, middenin de steenuilenrijke buurtschap Barlo tussen Lichtenvoorde en Aalten. Daar kampeerden mijn vrouw en ik op het erf van de boerderij-in-verbouw waar wij in oktober gaan wonen. Jawel, op een erf met steenuilen; wat dacht u dan?! Het werd (ook) een weekje voorproeven, kijken of het goed samenleven is met steenuilen rond huis.

Dat is goed bevallen, het nachtelijk geroep bleef binnen de perken. Hoewel ik besef dat dit in het vroege voorjaar, als de territoriumgrenzen worden getrokken, wel anders zal zijn. Uit voorzorg zijn de professionele oordoppen alvast besteld šŸ˜‰

Familieleven

Op het erf broeden al geruime tijd steenuilen, de laatste jaren in een nestkast. Dit jaar vlogen er 3 jongen uit, in uitstekende conditie. En die scharrelen nu over het erf. Tijdens de kampeerweek kon ik een glimp opvangen van het steenuilenfamilieleven. Of dat gezin nog veel gebruik maakt van de nestkast kon ik niet vaststellen, maar ontdekte wel de vaste plekken waar ouders en jongen zich overdag graag ophouden.

Houtstapels

Mede door de verbouwing is het een gezellige rommel op het erf, met hier en daar stapels hout en dakpannen omringd door opschietend onkruid. De weide voor het huis heeft afwisselend lang en kort gras en is omzoomd met een recent aangelegde struweelhagen. Prima omstandigheden voor tal van prooidieren en volop schuilmogelijkheden voor steenuilen.

Met name de houtstapels bleken een grote aantrekkingskracht te hebben op de uilen. Een verzameling balken op een kar was de vaste stek waar ten minste twee jongen zich overdag schuilhielden. Een andere houtstapel op de overgang van lang naar korte vegetatie diende vermoedelijk als uitvalsbasis voor een van de ouders tijdens de nachtelijke jacht; daar hoorde ik ze in elk geval regelmatig roepen.

Merel als verklikker

Ergens op het erf hadden merels nog een nest met jongen, getuige de vele voedselvluchten met snavels vol wormen. De fel alarmerende merels bleken, zoals bekend, prima verklikkers voor de aanwezigheid van de uilen. Daardoor was het eenvoudig om een vaste zitplek van pa of ma te ontdekken: een dode tak in een els. Wanneer wij in de buurt waren, werd er vanuit de boom een indringende blik naar ons geworpen. Voor de uilen zijn wij natuurlijk (nog) vreemde snuiters op hún erf! We zullen ze er straks van moeten overtuigen dat we best wel leuke buren zijn …

Steenmarter

De steenmarter kan uiteraard niet ontbreken op een natuurrijk erf. In de schuur vonden we een grote latrine (vaste poepplek van steenmarter). Helaas geen marter gezien, maar mogelijk struinde er ’s nachts wel een rond. In elk geval hoorden we menigmaal de uilen fel alarmeren, zoals we ook kennen van de BdL-beelden.

Wildcam en nachtkijker

Om het nachtelijke leven van steenuilen beter in beeld te krijgen zijn technische hulpmiddelen onontbeerlijk. Een wildcamera is al aangeschaft, een goede nachtkijker staat op mijn verlanglijst. Dan kan ik hopelijk volgend jaar nog meer van het familieleven te zien krijgen!

 

Foto header: de 3 jonge steenuilen op het erf in Barlo (3 juni 2023)

Impressie van het erf in Barlo: houtstapel op overgang hoge en korte vegetatie biedt een goede uitvalsbasis voor de jacht.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coƶrdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs