naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Adrie Duivenvoorden

Brutale luchtacrobaatjes

Adrie Duivenvoorden | zondag 14 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 202x

Het uitvliegen is begonnen in de kolonie. De jonge Zwaluwen ontwikkelen zich tot ware luchtacrobaatjes, keren steeds terug naar de nesten om vandaar uit de volgende loopings te proberen. En dat oefenen heeft zin.....

Vorig jaar werd een jonge, van de groep geisoleerde Zwaluw achterna gezeten door een roofvogel. Door buitelingen, schijnbewegingen en duikvluchten lukte het hem om aan zijn belager te ontkomen en wist hij veilig in de kolonie terug te keren. Opmerkelijk was het ook dat de kolonie geen enkele actie ondernam om het vogeltje te redden.

We hebben het bezoek van de Specht niet zelf gezien maar op het filmpje lijkt hij geen enkele paniek in de kolonie te veroorzaken. Een Kauw of Ekster moet het niet proberen om aan het nest te gaan hangen. Alarmfase 1 wordt direct in werking gesteld.

Zwaluwen tellen

Dat gaat niet meer lukken, nu de Zwaluwen uitvliegen ziet het werkelijk zwart van de Zwaluwen, vooral in de vroege ochtend of tegen de avond. Jonge Zwaluwen keren het hele seizoen terug naar hun nest en als ze dat in een groep doen zijn ze niet meer te tellen. We schatten dat er honderd tot honderdvijftig Zwaluwen om ons huis scheren en daar komen er steeds meer bij. Nog niet alle nesten zijn uitgevlogen en afgelopen week zijn er twee nieuwe paartjes gearriveerd die lege nesten in gebruik hebben genomen. Er zijn niet veel lege nesten meer, maar Kuuk zijn ouders nestelen niet in een ander nest. Als ze voor een tweede broedsel gaan - wat zeer aannemelijk is - gebeurt dat in dit nest.

Misslag

Jonge Zwaluwen vliegen uit en het lijkt of ze de kunst direct meester zijn. Botsingen in de lucht komen niet voor en er is nog nooit een Zwaluw tegen de ramen gevlogen, ook al staan deze wijd open. Toch maakte eens een jonge Zwaluw een misslag en kwam met een klap op het terras terecht. Buitenkans om dit mooie vogeltje eens van dichtbij te bekijken. Na even wat versuft met het koppetje geschud te hebben zat hij met zijn pientere kraaloogjes ons nieuwsgierig aan te kijken. Hij vertoonde geen enkele angst of stress, goed op de foto te zien.

Opvallend waren de mooie bevederde pootjes, waarbij je afvraagt waar deze voor dienen. Vaak zijn de jonge Zwaluwen dagen weg en kunnen we ze ook in de omgeving niet vinden. Zouden ze hoog in de lucht bivakeren en dienen de veertjes tegen de kou? Ook zie je op de foto dat het Zwaluwtje net als Kuuk mooie streepjes aan de uiteinden van de veren heeft. Zou kunnen dat dit bij jonge Zwaluwen hoort.

Het zou mij niets verbazen als er komende week zich een ei aandient. Vandaag zijn de eerste jongen uit het ei gekropen van de tweede leg. Hun ouders hadden rond twintig mei het eerste nestje. Tot half augustus kunnen we nog veel verwachten!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht