naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Broodnodig?

Wim van Nee, STORK | vrijdag 15 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 297x

Er moet gegroeid worden en daar zijn bouwstoffen voor nodig. Pa en ma ooievaar worden door de jongen constant uitgedaagd om voedsel te brengen. In een tijdsbestek van een kleine 10 weken neemt het gewicht van een jong toe van zo'n 100 gram tot ongeveer 4 kilo. Ze moeten 40 keer zo zwaar worden...
Dwarsstreepjes op de zwarte veren duiden op kleine storingen in de voedselvoorziening. We zien het bij bijna alle jongen.

Voor ooievaars komen die noodzakelijke bouwstoffen uit dierlijk voedsel. Wonderlijk genoeg is in het laatste filmpje te zien, dat er brood wordt gevoerd. Zijn die ooievaars nu dom bezig of is er iets anders aan de hand?

Voedzame wormen en insecten

Als de honger groot is en er is wat schaarste op de voedselmarkt, dan worden ooievaars vanzelf minder kritisch. De drang om te eten is zo groot, dat er wel eens iets anders meegenomen wordt dan voedzame wormen en insecten. Beter iets dan niets, lijkt het motto.

Lag het maar zo simpel. Voor volwassen ooievaars, die niet meer hoeven te groeien, is een stuk brood misschien niet zo'n probleem. Zij hebben voor zichzelf niet zoveel bouwstoffen meer nodig, maar voor ooievaars in de groei, bevat het te weinig bouwstoffen. Zij hebben die bouwstoffen juist heel hard nodig. Ze moeten immers 40 keer zo zwaar worden in 10 weken tijd.

Verkeerde eten

Je zou willen, dat je kon voorkomen, dat pa en ma ooievaar met het verkeerde eten thuiskomen. Er zit maar één ding op: Ze moeten er niet aan wennen. Iets specifieker geformuleerd: Men zou ooievaars niet moeten voeren.
Laten we natuurlijke processen aan de natuur overlaten. Daar hoort bij dat er betere en mindere jaren zijn en ook dat er betere en mindere plekken in het land zijn. Daar hoort ook bij dat alleen de sterkste, de best aangepaste jongen overleven en dat bij voedselschaarste de zwaksten afvallen.
Dát is goed voor de soort.

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht