naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Broodje troep

Caroline Walta, STORK | zondag 23 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Het bestaat echt. Het staat op de kaart van de lunchroom van mijn broer en is een uitvinding van onze pa. De ooievaar zou het broodje met allerlei vlees een lekkernij vinden, maar helaas staat er op zijn menu plastic en elastiek.

Plastic... we weten we allemaal dat het niet goed is voor de natuur. En niet goed voor ons (het is echt schrikken als je deze foto's ziet).

Toch wordt plastic nog steeds geproduceerd en weggegooid. Tegenwoordig komen er wel meer alternatieven en neemt het hergebruiken een vlucht. Beter voor de vogels, die in hún vlucht regelmatig verstrikt raken in allerlei plastic resten.

Zo kregen we deze week bericht uit Duitsland over een ooievaar met resten van een feestballon in de snavel. Het heeft de vogel teveel uitgeput en hij heeft het niet overleefd. Zelf zag ik in Drenthe een ooievaar die drie dagen achtereen een plastic dop aan zijn voet had. Hij liet zich niet vangen en is ook niet meer gezien.

(Post)elastiek

Waar mensen minder bij stilstaan is elastiek. Vogels zien dit aan voor regenwormen. Ook de afgelopen week dit is twee ooievaars fataal geworden. Hun maag zat er helemaal vol mee. Helaas, helaas... komt het regelmatig voor (zoals je hier kunt lezen).

Zie je zo'n elastiek op straat liggen, neem het mee en gooi het in de (rest)afvalbak. Voor plastic zijn er op veel plaatsen speciale bakken of ophaalzakken. En denk eens aan niet kopen, maar hergebruiken.

Twee handige links: www.afvalscheidingswijzer.nl en www.nationalgeographic.nl/stopmetplastic.

De ooievaar uit de bovenstaande banner geef alvast het goede voorbeeld van recyclen!

Collage van troep (diverse fotografen)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht