Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Broedstoofjes en “garnaaltjes”

Marieke van den Heuvel | donderdag 7 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 190x

Het is nog best koud buiten. We hebben sneeuw gehad en de laatste dagen regent het en waait het behoorlijk. Man en vrouw slechtvalk van het Rijksmuseum houden hun eieren lekker warm onder de broedvlek. Het broeden is begonnen. En binnen in die steenrode eitjes ontwikkelt zich een nieuw leven.
embryo op dooierzak www.falcoperegrinus.eu

Broedstoofjes

En ”garnaaltjes”. Wat hebben deze met elkaar gemeen? Zo op het eerste gezicht zou je denken van niets. Maar het steenrode slechtvalkenei is eigenlijk een broedstoofje waarin zich in ongeveer 33 dagen in een razendsnel tempo een slechtvalkje ontwikkelt. De eerste 6 dagen zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo. Dan wordt er een begin gemaakt om alle aanwezige bouwsteentjes in elkaar te zetten. De hersenen en het zenuwstelsel beginnen zich te vormen. Het spijsverteringsstelsel, het kopje en het bloedvatenstelsel worden aangelegd. Net als de ogen, gehooringang, neus, snavel, pootjes en vleugels. Het hoogtepunt? Een kloppend hartje op dag 3! Heel belangrijk omdat dan de circulatie opgang komt en zo zuurstof en voedingstoffen worden geleverd die nodig zijn voor de groei.

“Garnaaltjes”

Daar lijkt het piepkleine embryootje met een kloppend hartje op na ongeveer 6 dagen. Het lijkt nog niet echt op een klein slechtvalkkuiken. Dat komt pas later. De komende 5 dagen zal het steeds meer gaan lijken op een klein slechtvalkje.

Eitjes draaien

Regelmatig zien we de slechtvalken hun eitjes verleggen. Het eitje dat onder de broedvlek lag, wordt verwisseld met een ander eitje. Dit zorgt er voor dat alle eitjes onder dezelfde condities worden uitgebroed. Onder de broedvlek is namelijk de meest ideale plek voor het eitje. De andere eitjes worden dan zo goed mogelijk warm gehouden. Het draaien zorgt dus voor een optimale conditie voor het embryootje om zich te kunnen ontwikkelen.

Van ”garnaaltje” naar klein slechtvalkje. Ze hebben nog even de tijd om lekker in hun broedstoofje te vertoeven om zich te ontwikkelen en te groeien. Groots gelijk want het is nog niet echt heel lekker weer buiten!

Embryo dag 5 www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs