Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Broeds

Titia Bijwaard | dinsdag 21 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 381x

Een term die je vaak hoort voor kippen. De betekenis: ‘een toestand van verhoogde hormonale activiteit die een dier, met name een vrouwelijke vogel, zich doet richten op paar- en broedgedrag’. Nou, dat kan niet missen: Ma én Pa ooievaar zijn allebei broeds!
Pa en Ma (20-06-2021)

Nesteldrang

Het bouwen aan de takkenrand van het nest, de zachte binnenbekleding van de nestkom, vaak paren of ‘knuffelparingen’. Veel samen doen, maar ook steeds meer opletten dat één van twee op het nest blijft. Het nest wordt steeds belangrijker en de paarband versterkt.

En wat bij Ma altijd opvalt: dat ze Pa graag lekker in zijn nek kroelt. De eerste jaren samen moest Pa daar trouwens niks van hebben, dan trok hij steeds zijn kop weg. Maar hij heeft zijn verzet opgegeven en kroelt nu zelfs af en toe terug! Daarbij liggen ze ook graag knus tegen elkaar aan. Er zit overduidelijk liefde in de lucht.

 

Samen broeden

Het is voor ooievaars ook heel belangrijk dat ze samen naar de eieren toegroeien: ze wisselen elkaar straks af bij het broeden, 33 dagen lang. Dankzij Beleef de Lente zullen wij voor het eerst gaan zien hoeveel eieren er door Ma worden gelegd. En of dat ook hier vooral ’s nachts gebeurt of juist overdag. Meestal begint dit ooievaarskoppel rond 1 april met broeden. Maar het nest lijkt nu al klaar te zijn om er eieren in te leggen. De lente is begonnen, dus wat ons betreft kan het broedseizoen bij de ooievaars ook van start gaan!

Pa verzamelt takken (20-03-2023)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs