Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Broedproces komt nu echt op gang!

Peter van den Akker | zondag 2 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 990x

Het broeden begint goed op gang te komen. De pauzes zonder dat er een vogel op de eieren zit worden korter en ook het mannetje neemt nu deel aan het broedproces.

Broedpauzes

De eerste dagen konden we zien dat er soms wel 2 uur geen vogel op de eieren zat. Gisteren en vandaag bedroegen deze pauzes nog maar 10 tot maximaal 60 minuten. Een duidelijk signaal dat de IJsvogels het broeden steeds serieuzer uitvoeren. Naarmate de ontwikkeling van de embryo’s vordert kunnen deze ook steeds minder afkoeling verdragen.

 

Braakballen als nestmateriaal

Op de nestbodem liggen nog diverse braakballen te wachten om fijn gemaakt te worden. Vanmorgen om 8.00 uur was het vrouwtje hier tijdens het broeden even druk mee. Ze stond iets boven de eieren en maakte met de snavel snelle bewegingen in de massa graatjes. Na enige tijd verliet ze het nest en werd na circa 5 minuten afgelost door het mannetje, die toen ongeveer 75 minuten achtereen heeft zitten broeden. De eerste keer dat ik hem heb zien broeden. Een tweede signaal dat het broedproces op gang aan het komen is.  

Slaaphouding tijdens het broeden

Indien u tijdens de nachtelijke uren inlogt ziet u het vrouwtje broeden met de snavel op de rug tussen de veren. Overdag broeden de vogels met de snavel voor zich uit. Net als overdag wisselt het vrouwtje ’s nachts ook af en toe van positie.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs