naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest   *   Eerste twee jonge koolmeesjes uit het ei!   *   Derde lepelaarskuiken op het voorste berkcamnest   *   Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Broeden is echt niet saai!

Renée | woensdag 28 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 360x

Maar wel erg rustgevend om naar te kijken....
screenshot van V als theemuts

Broeden

We kijken inmiddels iets meer dan een week naar een broedende V (vrouw bosuil). Overdag slaapt ze regelmatig, maar in de avond begint de actie. Ze vertrekt uit de kast zodra het donker wordt. Ze zal even rondvliegen, wat ontlasting vrij laten en misschien een hapje eten. Vrij snel komt ze weer terug op haar eitjes.

Met een beetje geluk komt M (man bosuil) gedurende de nacht een aantal prooien brengen. Zo niet, dan gaat ze er zelf wel op uit, maar wel vaak na de roep van M. Dus zodra de brengservice hapert, dan wordt het een haalservice. Vlak voor het licht wordt, verlaat ze de kast nog even voor een laatste ronde door het bos voordat ze weer ruim 13 uur achter elkaar binnen zit.

Broedtijd

De gemiddelde broedtijd per ei was afgelopen jaren gemiddeld 702 uur. We kunnen voorlopig dus nog wel even genieten van een broedende V (zie ook het clipje ¨broeden....saai??¨)

Met deze informatie maak ik het jullie hopelijk iets makkelijker om de kom-uit-het-eipoll in te vullen. Daar heb je de tijd voor tot 5 april, dus wacht niet te lang!

Winnaars ei-poll

De eeuwige roem van de ei-poll is voor het eerste ei gewonnen door Vincent en voor het tweede ei door Mumbly. Gefeliciteerd, jullie kunnen minstens een jaar genieten van jullie eeuwige roem!

(Met dank aan Teckeltje, voorzitter van de poll-organisatiecommissie)

Reken, gok en geniet!

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht