Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Broeden

Jennifer Romeijn | donderdag 9 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

Mevrouw koolmees is aan het broeden en de eieren kunnen elk moment uitkomen, vandaag of morgen misschien? Wat doet zo’n vogel nou eigenlijk tijdens het broeden?
Vrouw koolmees en haar vier eieren

In de periode dat vrouw koolmees eieren legt en het nest nog niet compleet is, zal ze vaak van het nest af zijn. Ze dekt de eieren dan alleen toe met wat nestmateriaal en warmt ze soms even op. Koolmezen timen het namelijk zo, dat alle eieren ongeveer op hetzelfde moment uitkomen. Zo zijn alle kuikens ongeveer even oud.

Zodra het echte broeden is begonnen, is het echter van belang dat ze langere periodes op het nest blijft zitten. De eieren, waarin dan de kuikens aan het ontwikkelen zijn, mogen namelijk niet langer dan twee uur onbebroed blijven, hierna zijn ze niet meer levensvatbaar. Iets wat we vorig jaar maar al te goed gezien hebben helaas…

Vooralsnog gaat het in deze kast prima. Vrouw koolmees zit op de eieren en is rustig aan het broeden. Voor ons zou dat misschien een wat eentonige bezigheid lijken, maar ze lijkt zich niet te vervelen. De eieren nog maar eens omdraaien, een takje links en rechts anders neerleggen, de nestkom wat anders vormen, ze blijft lekker bezig. Door het draaien van de eieren, kan ze deze gelijkmatig van alle kanten verwarmen.

Man koolmees zien we maar weinig nu we de buitenkant van de nestkast niet kunnen zien, maar als het goed is, is hij wel in de buurt. Mannelijke koolmezen wonen namelijk niet in de kast, maar zitten ergens in de buurt in een boom of struik en bewaken de nestkast.

 

Gasten

Terwijl mevrouw koolmees aan het broeden is, komen buiten de kast allerlei gasten langs. Een gekraagde roodstaart, spreeuw en zelfs een vleermuis! Je ziet ze allemaal in dit clipje. Mevrouw koolmees was echter niet gediend van dit bezoek. De nieuwsgierige spreeuw probeerde in de nestkast te kijken, waarop mevrouw koolmees in de verdediging schoot. Ze waaierde haar staart breed uit, sloeg wild met haar vleugels en hapte naar de opening van de kast. De spreeuw was afgeschrikt en na een paar minuten keerde de rust bij mevrouw koolmees terug :)

Vrouw koolmees in de verdediging tegen de spreeuw

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs