naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

Kleine bosuil zet z'n eerste stapjes   *   Tweede ei bij de ooievaars!   *   De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!   *   Derde ei bij de slechtvalken!
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Braken

Arda van der Lee, STORK | donderdag 17 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 304x

We zien de ouders regelmatig voedsel voor de jongen uitbraken. Maar er worden ook braakballen geproduceerd, die niet als smakelijk hapje dienen.

Braakballen zijn onverteerbare delen van voedsel die, vooral door vogels, min of meer samengedrukt uitgebraakt worden. Het meest bekend zijn ze van de uil, maar er zijn veel meer vogels die braakballen leveren, zoals reigers en ijsvogels. En ooievaars dus.

Modderige ballen

Moeilijk verteerbaar materiaal wordt in de maag tot een braakbal gekneed. Samen met modder en zand dat bij het voedselzoeken ook naar binnen is gegaan. Door die braakballen te onderzoeken, kunnen we veel te weten komen over het voedselpatroon van ooievaars. Er worden zelden botjes aangetroffen, omdat het maagzuur van ooievaars zo sterk is, dat botjes verteren.

Kevers

Wel worden er veel keverschildjes gevonden. Als je er een braakbal aan de buitenkant bekijkt, zie je allerlei zwarte schilfertjes, resten van keverschilden. Ga je die restjes goed bekijken, dan vind je niet alleen schilden van loopkevers, maar ook van waterkevers. Bv. van de geelgerande waterkever. Die worden naar binnen gewerkt, als de ooievaar langs een sloot stapt op zoek naar voedsel.
Ook zitten de braakballen vol met borstelharen van wormen. Maar die zijn zo klein, dat ze met het blote oog niet te zien zijn.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht