Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Bouwkundige keuring van de nestkast

Bernice Sepers | donderdag 26 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 777x

Ons koolmeespaar houdt de spanning er goed in. Op verschillende plekken in Nederland zijn koolmezen al voorzichtig een nestje aan het bouwen, maar onze koolmezen niet hoor. Misschien doen ze het gewoon rustig aan, op zich ook niets mis mee.

Tot op heden hebben we nog geen koolmees in de nestkast zien slapen. Dat is jammer, want als een koolmees in een nestkast slaapt is de kans groot dat in diezelfde nestkast gebroed gaat worden. Zo is er op mijn balkon een nestkast waar de laatste tijd iedere avond tussen 18:30 en 19:00 trouw een koolmees in verdwijnt. Als u een nestkast heeft, is het ook zeker aan te raden om rond de schemering op een afstandje te kijken of dat er een koolmees (of pimpelmees, dat kan natuurlijk ook) in verdwijnt.

 

Toch een logé?

Op het moment dat ik deze blog schrijf (om 19:09 op 25 maart), wil ik er toch zeker van zijn dat er écht geen koolmees in de nestkast slaapt. En zodra ik de buitencam aanklik, zie ik een koolmees aan de opening hangen! Ik had even goede hoop, maar helaas, de koolmees gaat niet naar binnen en is snel verdwenen. Wéér geen logé.

 

Oud versus nieuw

Wellicht komt dit doordat de nestkast van dit jaar gloednieuw is. Veel mensen vinden het heel fijn om een nieuwbouw huis te wonen, maar voor koolmezen werkt dat toch anders. Wij zien in het bos ook dat koolmezen de voorkeur geven aan oude nestkasten in plaats van de nestkasten die we net hebben opgehangen. Of dit nu komt doordat de nestkasten naar verf of naar mensen ruiken, we weten het niet.

 

Bouwkundige keuring

Toch betekent dit niet dat er geen interesse is in onze Beleef de Lente nestkast. In het filmpje van 19 maart heeft u al kunnen zien dat de nestkast grondig geïnspecteerd werd en ook op 25 maart rond 11:25 was dit het geval. We konden zien dat de vrouw naast de camera kroop en zelfs het deel erachter bekeek. Ook werd her en der wat gepikt. Tja, u zou ook geen huis kopen zonder een bouwkundige keuring, toch?

Laten we de camera wel heel?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs