Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Bouwen en verbranden

Wim van Nee, STORK | vrijdag 17 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 957x

Heeft u het filmpje 'Groei in beeld' al gezien? Onvoorstelbaar toch, hoe snel die ontwikkeling gaat? En heeft u wel eens een vergelijking met mensen gemaakt?

Bouwstoffen

Voor de groei van het lichaam van een jonge ooievaar zijn bouwstoffen nodig. Het skelet wordt opgebouwd, de spiermassa groeit en de veren ontwikkelen. Aan alleen wormen heeft de jonge ooievaar te weinig. Er is een grotere verscheidenheid aan bouwstoffen nodig en die moet komen uit een gevarieerd aanbod aan dierlijk voedsel.

Brandstoffen

Eénmaal volgroeid zijn bouwstoffen alleen nog nodig voor het onderhoud van het ooievaarslijf. De cellen in het lichaam vervangen zichzelf continu en ieder jaar wordt het hele verenpak vervangen.

Voor het dagelijks leven heeft de ooievaar brandstoffen nodig. Hiermee laat hij zijn inwendige kacheltje branden en hij haalt er energie uit om te bewegen. 

Bij jonge ooievaars ligt het accent dus op de opbouw van het lichaam, bij volwassen ooievaars op het onderhoud ervan. Daarom hebben jonge ooievaars vooral behoefte aan bouwstoffen. Het gevolg is dat jonge ooievaars kritischer zijn, als het aankomt op de samenstelling van het menu.

Bij mensen is het niet anders. Het belang van goede voeding tijdens de jeugd is groot. Het bouwt een lichaam op voor de rest van het leven.

50 keer

Dierlijk voedsel is eiwitrijk en het mooie is, dat die eiwitten zowel bouwstof als brandstof kunnen zijn.  
Met het voedsel zoeken en het voeden van de hongerige jongen hebben de oudervogels het heel druk. En er moet heel veel voedsel beschikbaar zijn. Hoe krijgen ze het anders voor elkaar om de jongen in 10 weken tijd 50 keer zo zwaar te laten worden?
Pas deze berekening maar eens toe op een mensenbaby van 3 kilogram...

 

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs