Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Eerste kuiken uitgevlogen.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Bosuilkuikens: Functie Elders

Bart Franken | maandag 12 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 661x

Velen hebben het de afgelopen dagen gevreesd. Ik? Ik heb er vol blijdschap naar uitgekeken! En nu is het dan eindelijk zover.
Kuukeen in de boom. Foto: Eigenaar Jan

Waar doen we het allemaal voor? Waarom hangen we nestkasten op? Waarom volgen we gedurende ongeveer 6 weken met webcams deze prachtige Bosuilen familie? Iedereen heeft zo zijn redenen. De een voor verzachting van het lockdown-leed, de ander om er van te leren of louter voor vermaak. Persoonlijk wordt ik altijd blij van deze beelden, het is een beeld van hoop. Het laat zien dat de natuur springlevend is en dat het (hoewel het bericht van Sir David Attenborough heel urgent is!) nog niet te laat is om de natuur te herstellen.

Uitvliegen: Het begin van een nieuw hoofdstuk

Kuukeen heeft het nest verlaten. Bij Beleef de Lente is uitvliegen eigenlijk het einde van het verhaal. Het is een jaarlijks veel gehoord pijnpunt van veel fans en volgers van Beleef de Lente: Na het uitvliegen weten we niet hoe het verder met ze gaat! Sommige kijkers stellen zich aan het einde van het seizoen zelfs de filosofische vraag: "Wat moet ik nu met mijn leven nu BdL ten einde is?"

Ik heb daar gelukkig allemaal niet zoveel last van. Hoewel ik eerlijk toe geef dat ik met enige weemoed de Bosuilkuikens jaarlijks uit zwaai, vind ik het ook wel weer geweldig dat zij hun eigen weg gaan en een nieuw avontuur tegemoet gaan. Het 'niet weten' hoe het nu verder met ze gaat, brengt bij mij de grootste fantasieën naar boven over spannende gevechten met sperwers, grote donkere onbekende bossen die ze ontdekken, hoe ze leren jagen, hoe ze de liefde ontdekken, hoe ze misschien wel in Duitsland terecht komen?

Maar weten we dan helemaal niks over hoe het nu verder gaat?

Jawel, natuurlijk weten we wel iets over hoe het nu verder gaat. Een Bosuilkuiken kan nog niet vliegen als het kuiken het nest verlaat. Dat zien we heel mooi in dit clipje hier. Wel hebben ze hele sterke klauwen en een krachtige snavel waarmee ze prima in bomen kunnen klimmen. Soms klimmen ze vanuit de holte/nestkast direct de boom in van het nest, maar soms kuukelen ze naar beneden. Gelukkig kunnen ze al wel wat fladderen en zijn hun vleugels al aardig geoefend, dus ze komen op hun pootjes terecht. Vervolgens zoeken ze vaak een andere, veilige boom. Na het uitvliegen worden ze nog een tijdje door de ouders gevoerd. Zodra ze zelfstandig zijn en kunnen vliegen, worden ze door pa en ma 'uit huis' gezet en mogen ze op zichzelf gaan wonen. De ouders verjagen het kuiken uit het territorium. Vaak komen de kuikens in een straal van ongeveer 50 kilometer rondom het territorium in een eigen territorium terecht. 

En hebben we nog nieuws over het kuiken?

Jazeker. Om jullie niet helemaal met lege handen te laten staan, hierbij het laatste nieuwsbericht over Kuukeen. Terwijl zijn broertje/zusje nog veilig in de kast zit, is Kuukeen al druk op avontuur gegaan. Na de sprong in het diepe is Kuukeen in een prunus boom geklommen bij Jan in de tuin. Hierbij het fotoverslag van een trotse Jan en zijn vrouw, die wederom blij zijn dat het eerste kuiken het nest verlaten heeft. En Joep, de Emoe, houdt de wacht!


Kijk en geniet!
Bart


(Aan alle overige blogschrijvers: Sorry, maar aangezien wij het eerste uitgevlogen kuiken hebben, konden wij het inkoppertje in de titel wel gebruiken. Misschien hadden we het anders afgesproken, maar daar heb ik geen actieve herinneringen aan :)  Sorry.)


Fotoverslag Kuukeen. Emoe Joep houdt de wacht. Foto's: Eigenaar Jan

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs