naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Bosuilen, Je komt ze ook overal tegen

Bart Franken | vrijdag 6 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 384x

Ondertussen... Ergens anders in Nederland..
Ik zet mijn tent op... Eigen foto.

Sta ik mijn tentje op te bouwen op een willekeurige camping rondom het prachtige Nationaal Park de Maasduinen. Ik dacht, ik ga er een weekendje op uit met dit mooie weer. En jawel, bij aankomst (+/- 20:30 uur) direct de tent opbouwen. In het donker, maar dat heb ik al vaker gedaan. En dan ineens hoor ik het... In het bos naast de camping: De mysterieuze roep van een bosuilen man.

Bosuilen, je hoort ze wel vaker...

Een paar weken geleden hoorde ik alweer de roepen van 'mijn' bosuilen, een koppeltje wat al jaren in een park zit in mijn thuisdorp. Maar we zien ondertussen meer meldingen binnenkomen. Bij tellingen zijn er nog maar weinig bewoonde kasten waargenomen (zie blog Ronald) maar misschien komt dat nog... De warmte komt dit weekend in ieder geval onze kant op.

Bosuilen verspreid door Nederland

De bosuil heeft zich de afgelopen jaren mooi verspreid door Nederland. De vogels zijn van oorsprong oude loofbos bewoners, maar door het strategisch plaatsen van nestkasten, de aanwezigheid van veel voedsel en een combinatie van open en beschutte plekken kunnen ze ook cultuurvolgers worden in jonge bossen, parken of stukken groen midden in het dorp. Dat is nodig, want sinds 2000 lijkt de soort wel wat in een dipje te zijn gezakt (kwa aantallen broedparen). In de laatste 10 jaar is het gelukkig wel wat gestabiliseerd.

Bosuil in Europa

De Bosuil, ofwel Tawny Owl zoals deze in het Engels heet, is nog steeds wel de meest voorkomende uilensoort van Europa. Meer informatie en verspreidingskaartjes kun je hier vinden: SOVON Verspreidingsgegevens Bosuil

 

Ik ga weer genieten van het live bosuilen concert. Vanuit een tentje in Limburg: Fijne avond en tot de volgende blog!

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht