Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Bonusmuizen uit een geheime voorraadkast?

Bernice Goffin | woensdag 11 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 277x

Nadat er vannacht maar één muis binnenkwam begon men zich zorgen te maken. Hoe lang zou vrouw kerkuil nog op rantsoen willen leven? Maar toen ineens bracht man op klaarlichte dag twee muizen binnen, een waar unicum voor kerkuilen! Waar kwamen deze bonusmuizen ineens vandaan?
Foto André Eijkenaar

Kerkuilenjacht bij daglicht

Even rees er het vermoeden dat man de muizen bij klaarlichte dag had gevangen en gedood. Dat zou in Nederland vrij uniek zijn. Nederlandse kerkuilen jagen in de regel nooit bij daglicht, tenzij ze wanhopig zijn om voedsel te verzamelen. In de zeer strenge vorstperiode van 2021 kwamen er bijvoorbeeld beelden voorbij van jagende kerkuilen in daglicht, maar dit is dus hoge uitzondering. Opvallend genoeg jagen kerkuilen in sommige andere gebieden, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, wel vaker bij daglicht.

 

Geheime voorraadkast

Een nadere inspectie van de hooibergbeelden liet echter zien dat man geen muizen had gevangen, maar eerder gedode muizen uit verschillende plaatsen van de hooiberg plukte. Hij had de nacht van te voren een voorraadje aangelegd. Vrouw liet vanochtend echter duidelijk blijken dat ze niet genoeg eten had gehad en daarop besloot man om deze voorraad toch maar op te halen, ook al stond de zon inmiddels hoog aan de hemel. Dit verstoppen van prooien in de hooiberg hebben we nog niet eerder zien gebeuren, en zeker niet het ophalen van prooien bij daglicht.

 

Nog niet eerder vertoond?

Bij vaste kijkers zal het welbekend zijn dat als er veel muizen worden aangevoerd, een deel in de nestkast op voorraad wordt gelegd. Het verstoppen van prooien op verschillende plaatsen buiten de nestkast kennen we echter nog niet goed. Verschillende uilensoorten vertonen dit gedrag (denk bijvoorbeeld aan de oehoe vorig jaar) en bij kerkuilen in gevangenschap is ook wel eens gezien dat muizen op verschillende plaatsen in het verblijf werden verstopt. In het wild kan ik in de literatuur geen voorbeelden hiervan vinden, dus misschien heeft man kerkuil ons wel iets helemaal nieuws laten zien over kerkuilen.

 

Mysterieuze motieven

Waarom man kerkuil deze muizen in de hooiberg verstopte in plaats van ze direct aan vrouw te geven is niet duidelijk. Wellicht was man van plan om de muizen later zelf op te eten, maar bracht het aanhoudende gebedel van vrouw hem toch op andere gedachten. Als je rustig bij wilt komen van de nacht, wil je dat immers niet negeren!

 

Clip 'Nog een bonus muis', waarin man kerkuil één van de bonusmuizen uit de hooiberg plukt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs