naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
Excursieleider Vogelweek STORK en Haagse Vogelbescherming

Bloggen tussen de ooievaars

Caroline Walta, STORK | zondag 22 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 323x

In de jaren 60 ging het zo slecht met de ooievaarsstand, dat er een landelijk fokprogramma is gestart. Van 1981 tot 1995 werden in gevangenschap geboren ooievaars naar zogenaamde buitenstations gebracht, waar ze konden wennen aan een leven in het wild. Vandaag blog ik vanaf zo'n plek: De Lokkerij*.

Als klein meisje in de jaren 70, moest ik voor het zien van ooievaars naar de dierentuin: in ons land waren ze bijna uitgestorven. De landbouwbedrijven groeiden, het grondwaterpeil werd verlaagd om het land geschikt te maken voor zware machines en gif moest de weilanden vrij maken van ongedierte. Die economische groei betekende een dramatische afname van de ooievaarsstand.

De mens merkte de schade voor de natuur uiteindelijk op en de zwaarste bestrijdingsmiddelen werden verboden. Een herintroductieproject voor de ooievaar startte, waarbij volwassen ooievaarsparen uit het buitenland voor nageslacht zorgden. De jongen kregen na een tijdje in de buitenstations wennen de vrijheid. Vervolgens gingen zij zelf broeden in de omgeving en zo ontstond weer een zelfstandige populatie.

Aangezien ooievaars trouw zijn aan hun nest en sommige elkaar ook opzoeken in een kolonie, hebben veel buitenstations nog steeds een grote aantrekkingskracht. De Lokkerij ligt in het dal van het riviertje de Reest waar voldoende voedsel, rust en ruimte te vinden is. Het buitenstation heeft nu de functie van voorlichting geven en gewonde/zieke ooievaars opvangen.

Na het winterseizoen moet het station weer klaar worden gemaakt voor bezoekers en gevederde patiënten. Dit seizoen help ik ook een paar weekeinden mee. Als kind had ik nooit kunnen dromen dat ik hier nog eens zou rondlopen tussen de wilde ooievaars.

*) de naam heeft niets te maken met 'lokken', maar komt van een familie Van Lokken die hier een boerenbedrijf had (Van Lokken+boerderij=Lokkerij).

Meer informatie en momenten wanneer je zelf een kijkje kunt nemen: www.delokkerij.nl


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht