naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Zeearend

Geen broedsel

Kerkuil

De vier jonge STEENUILEN in Winterswijk zijn helemaal vliegvlug!   *   Ook tweede legsel STEENUIL Dongen mislukt...   *   Stuntelig vertrek van de jonge HAVIK   *   Spannende momenten voor vrouw OOIEVAAR!   *   STEENUIL in Dongen: horen we al piepjes uit de eieren?
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
BDL vrijwilliger STORK

Bliksem!

Wim van Nee, STORK | vrijdag 1 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 36x

De afgelopen week schoten de bliksemstralen door de lucht. Onherroepelijk dringt de vraag zich op of ooievaarsnesten gevoelig zijn voor blikseminslag. Het antwoord is simpel: Ja, het kan gebeuren, net zo als huizen, bomen en masten geraakt kunnen worden.

Het meest recente bij ons bekende geval is een blikseminslag in een nest in het Groningse Onnen in 2012 (www.rtvnoord.nl). Daarbij kwam één ooievaar om het leven en raakte een andere gewond. Als je verder snuffelt in oude kranten kom je ook hier en daar dergelijke berichten tegen. Toch komt het weinig voor, bliksem is een zeer marginale doodsoorzaak van ooievaars. De invloed van hevige regen is veel groter.  

Plastic

Vanmiddag kwam het met bakken naar beneden. Paadjes in de tuin veranderden in kleine 'rivieren', er kwamen plassen op plekken waar ze anders nooit zijn. Dat kan ook op ooievaarsnesten zijn. Wij spraken eens een nesteigenaar die zijn nest had gevoerd met plastic, om, naar zijn eigen zeggen, het hout te behoeden voor bederf. Het resultaat was dat het nest niet kon afwateren. Jaren achtereen stierven de jongen, want als er water in het nest blijft staan, dan blijven de jongen koud en nat en sterven aan onderkoeling of zelfs verdrinking.

Parapluutje, parasolletje

Oudervogels zullen hun jongen beschermen door er als een paraplu boven te gaan staan.
En als de zon schijnt, een parasolletje.

 

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht