Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Prachtig nest in Ierland, copyright Mannok

Door Suzanne Pen

Blik bij de buren

Suzanne Pen | zondag 1 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

Ontroeren, vervoeren, verdedigen: onze valken kunnen het allemaal. Het is prachtig om te zien hoe graag ze allebei willen broeden en hoe ze als leeuwen het nest beschermen. Doen de torenvalken van andere webcams dat ook? Of zijn die van ons toch een beetje bijzonder?
De eieren in Yorkshire, copyright Carnyx.tv

Het Drentse valkenpaar is niet het enige dat we kunnen bespieden. Wereldwijd staan er vele webcams op valkennesten gericht en allemaal zijn ze weer net een beetje anders. Een blik op de buren:

In Nederland kun je nog twee nesten volgen: eentje met vier eieren in Alphen a/d Rijn en ook in Bathmen zit een vrouw op het nest. In Duitsland loopt het nog niet zo´n storm: vrouw Turmi en man Falco hebben pas één ei in een mooie stenen muur. In Berlijn is vandaag het tweede ei gelegd en in Selfkant, Wachtberg en Neukölln zitten de vrouwen op het nest, maar in Eggstätt, Nürnberg en in Zwitserland zijn de nesten nog leeg. De Franse valken Margo en Tatto moeten ook nog aan het leggen slaan.

Exotisch

Wil je wat bijzonders zien? Het Ierse nest is het mooiste, maar ook Yorkshire mag er zijn. De prijs voor de meest originele kast gaat naar Memmingen en de torenvalken in Roemenie en Wit Rusland zien er toch net wat anders uit dan de onze. Tenslotte een bijzondere vermelding voor de cam in Hongarije: prachtig scherp beeld op zonnestroom. Er liggen zes eieren in de kleine kast. Hoe dat gaat passen als ze allemaal uitkomen…?

Oost west thuis best

Uit de beelden blijkt dat de Nederlandse torenvalken er bijzonder vroeg bij zijn dit jaar. Helaas staan er weinig clips op de andere sites  en dat maakt het moeilijk te zeggen of de valken net zo leuk zijn als de onze. Wat dus vooral bijzonder is: Beleef de lente. Nergens vind je zo veel leuke video’s, leerzame blogs en gezellige chats. Kom na je uitstapje bij de buren vooral weer terug voor de (wellicht wel allereerste) kuikens!

Het eerste ei in Hongarije, copyright: https://www.youtube.com/madarles

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs