Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Blauw van de kou

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 5 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 292x

Gisterochtend de wekker iets eerder gezet dan normaal. Omdat de weersvoorspellingen dusdanig slecht waren (heel veel regen) wilde ik graag op tijd in het bos zijn. Niet om een complete ronde te lopen - dat doen we morgen weer - maar om nog wat reparatiewerk te doen. Rondje nestkast timmeren ;-)
Femke van Beersum

Tijdens onze eerste ronde bleek dat een aantal nestkasten niet goed meer aan de boom vastzaten. Dus met hamer en spijkers het bos in en wat kastjes beter vastspijkeren. Voordat ik hier vragen over krijg, we gebruiken hiervoor aluminium spijkers. Deze zijn minder hard dan 'normale' roestvrijstalen spijkers en beschadigen eventuele kettingzagen niet.

Zoals iedereen meegekregen zal hebben was het eind vorige week wit. Een groter verschil met de dagen (weken!) ervoor was bijna niet denkbaar. Van het heerlijke voorjaarsachtige weer gingen we linea recta terug naar de winter.

 De afgelopen weken zijn wilgen en meidoornstruiken al behoorlijk uitgelopen, maar als je in het bos loopt (neem de Hoge Veluwe of Westerheide) dan is het bos nog kaal. Zeker op een dag zonder zon maar met veel wind en regen is het voorjaar ver te zoeken. Gisterochtend was het guur in het bos, ik liep nog net niet te blauwbekken van de kou...

Mezen kunnen goed met de kou overweg, en normaliter hebben ze van een beetje sneeuw geen last. Omdat ik nieuwsgierig was hoe het ervoor staat met de nestbouw tijdens mijn timmerrrondje even in een paar kasten gekeken. Op de weg naar het bos had ik me al bedacht dat de nestbouw wel eens tot stilstand zou zijn gekomen. En dat klopte ook aardig. Natuurlijk heb ik maar in een paar kastjes gekeken, dus pin me er niet op vast, maar mijn eerst indruk is dat de mezen niet echt verder gegaan zijn met het bouwen van hun nestjes. 

In de befaamde nestkast 26 was bijvoorbeeld niets veranderd: nog steeds een laagje mos. Hetzelfde als precies een week geleden. 

En dan nog even dit, dank voor alle mailtjes die ik van jullie mag ontvangen. Ben blij met alle complimenteuze woorden en orginele vragen! Spaar deze vragen op en zal die in een volgend blog beantwoorden. Dus nog even geduld. 

Wil in ieder geval nu al de vraag van Evelien uit Heemstede even beantwoorden: klopt, mijn profielfoto is al heel wat jaren oud, zal die proberen te updaten (-: 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs