Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Bikkels

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 95x

BOS en RP zijn nu 66 dagen oud en het is al bijna 103 dagen geleden dat op 26 maart het eerste ei werd gelegd. Grote kans dat een van beide daar al in zat. En nog zijn ze het huis niet echt uit. Niet verwonderlijk dat steenuilen geen tijd én geen puf meer hebben voor een tweede broedsel. Toch ...

... zijn er elk jaar ook weer van die volhouders die een tweede poging wagen. Niet omdat ze twee keer jongen op de wereld willen zetten, maar omdat hun eerste poging in de kiem is gesmoord. Die gewoon opnieuw eieren leggen, gaan broeden en zich het vuur uit de sloffen vliegen om prooi te vangen nadat het eerste legsel is mislukt. Je kunt met recht de bikkels onder de steenuilen noemen. Zelfs in dit muizenarme jaar zijn er enkele paartjes die zich niet laten kisten.

Nu wel succes!

 

Bij het eerste bezoek twee leeg gevreten eieren onder de nestkast. Kast leeg. Vorige week toch maar even terug, je weet immers nooit: 4 jongen van 18 dagen oud!

Eerste legsel mislukt, 2 eieren, 1 uitgekomen maar jong gestorven, ander in het ei gebleven en dan doodleuk opnieuw eieren leggen, 3 stuks zelfs. En dan tref je zomaar 3 jongen van een week oud.

Een ander paar: 5 eieren gelegd, opgevreten door een steenmarter, ternauwernood zelf aan de dood ontsnapt, verhuisd naar de buren, opnieuw eieren gelegd en ook daar zomaar jongen van een ruime week oud.

En wat dacht je van eerst 3 eieren leggen, het nest zien mislukken en dan vervolgens opnieuw beginnen, ditmaal met 4 eieren die ook nog eens alle 4 uitkomen. Gisteren 4 jongen van 2 dagen oud in gezelschap van een bosmuis, een veldmuis en een kikker.

Niet allemaal zijn ze zo succesvol. 

Op een andere plek eerst 3 eieren leggen, man verongelukt, dus legsel ook. Vervolgens nieuwe man gevonden en opnieuw gelegd: 6 eieren. De liefde was blijkbaar groter dan de realiteitszin want vervolgens wordt het legsel verlaten. Bij het openmaken bleek geen van de eieren een embryo te bevatten. 

In totaal 4 nesten waar ook de tweede poging niet succes vol. Maar ze hebben het in ieder geval geprobeerd. Bij elkaar 8 vervolglegsels dit jaar. De helft daarvan opnieuw mislukt, maar bij de andere helft ziet het er goed uit.

Uitstellen vakantie

Net als enkele jaren geleden betekent dat, dat we onze vakantie moeten uitstellen. Volgende week kunnen we hopelijk op twee plekken jongen ringen, maar voor de nacontrole wordt het eind juli. Bij een ander nest hebben we de jongen al geringd, maar voor het laatste moeten we nog 14 dagen wachten, tot 20 juli. Dat wordt begin augustus terugkomen voor de nacontrole en pas daarna vakantie.

Maar het kan nog extremer. Gisteren kreeg ik een appje uit Drenthe. Daar heeft een steenuil op 1 juli het eerste ei gelegd en zit inmiddels op twee te broeden. De heren daar kunnen hun vakantie wel op hun buik schuiven. Ook dat zijn echte bikkels!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs