naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Derde ei bij de torenvalk!   *   Tweede ei bij de steenuilen!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!
Toon alle blogs & vlogs

Door Joy de Vos

Bijzonder eigenlijk zo'n nest

Joy de Vos | donderdag 14 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 293x

Hmm.. de keren dat ik tussen het schrijven van m’n scriptie door even naar de live beelden kijk, zie ik eigenlijk alleen maar een leeg nest! Nou, des te leuker om hier om hier dan iets over te leren dacht ik zo, toch?!

Stukje geschiedenis

Voor de mensen die net zo nieuw zijn bij Beleef de Lente als ik, bij deze even een stukje geschiedenis; het nest dat we volgen was in eerste instantie een haviksnest. Echter, in 2017 hadden meneer en mevrouw zeearend dit nest gekraakt. Vorig jaar was het wachten op de terugkeer van de koning van Nationaal Park de Alde Feanen. Maar, blijkbaar hadden de zeearenden hele andere plannen; ze besloten verderop opnieuw een haviksnest te kraken en hier een nieuw nest in te bouwen. Zo ontstond de eerste woningruil: het oude nest van de zeearenden werd door ‘onze’ haviken gekraakt en legde hier vervolgens 4 eieren.

Kraken is niet nieuw

De havik nestelt vaak in naaldbomen en loofbomen. Het nest wordt vaak meerdere jaren achter elkaar gebruikt. De havik is dan ook een honkvaste vogel; dit betekent dat ze jaarrond aanwezig zijn in de omgeving van hun territorium. Het nest dat ze maken is groot, met een basis van stevige takken. Ook kraken ze wel eens nesten van andere roofvolgels en lappen deze vervolgens op.

Fun fact: beschermende bovenbuurman

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat kolibries veilig nesten kunnen bouwen in bomen waar een haviksnest in de top zit, omdat haviken de grootste natuurlijke vijanden van de kolibrie zouden afschrikken: de gaai. Deze kleurrijke dief heeft het vaak gemunt op de eieren van de kolibrie. Omdat haviken hun prooien vaak horizontaal of van bovenaf aanvallen, vermijden gaaien voornamelijk de zone tussen het haviksnest en de grond. Hier bouwen de kolibries dan weer graag hun nest, om zo de gaai te kunnen ontlopen. “Gaaien dienen namelijk als voedsel voor haviken en de eieren van kolibries zijn te klein voor haviken om interessant te zijn; ze moeten er te lang naar zoeken”, aldus hoofdonderzoeker Harold Greeney. Handig zeg, zo’n haviksnest!

Meer weten over blogger Joy de Vos


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht