Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Bijvoeren? (2)

Wim van Nee, STORK | vrijdag 30 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1060x

Op 12 mei heb ik in het weblog al iets geschreven over de bezwaren tegen het bijvoeren. Ik heb toen beloofd er op terug te komen met nóg een reden om niet bij te voeren.

Onafhankelijk en op trek ...

 

Bevoordelen

Met hele goede bedoelingen voeren mensen vogels. Dit gebeurt ook bij ooievaars.  Het gevolg kan zomaar zijn, dat de broedvogels hun natuurlijke trekdrang niet meer volgen. Het hele jaar blijven zij bij hun nest. Wanneer deze blijvers zelfs het jaar rond worden bijgevoerd, dan worden ze extra bevoordeeld ten opzichte van de trekkende vogels. Bijvoorbeeld in het voorjaar, als de trekkende ooievaars terugkomen. De blijvers  zijn al weldoorvoed op hun nest aanwezig. Er worden wel noodzakelijke nestgevechten uitgevochten, maar de blijvers zijn in het voordeel. Zij hebben geen uitputtende reis achter de rug. Het gevolg is, dat het nest in bezit blijft van de blijver en de ander op zoek moet naar een andere plek. Als dat tenminste lukt, de tijd dringt in het relatief korte broedseizoen van de ooievaar.

Elk voordeel heeft zijn nadeel ...

De bijgevoerde blijvers worden steeds ouder, maar blijven door het bijvoeren bevoordeeld. Zelf als de vruchtbaarheid terugloopt  door de leeftijd. Ooievaars zijn het meest productief tussen hun vijfde en vijftiende jaar, daarna wordt het broedsucces lager. Langzaam maar zeker vergrijst het broedpaar, maar de vogels staan hun plaats maar moeilijk af aan de jongere generatie.  Lokaal kunnen zelfs kolonies vergrijzen, met een lagere reproductie tot gevolg in een groter gebied over een langere tijd.

Zo staat bijvoeren de noodzakelijke verjonging van de populatie in de weg en heeft een vermeend voordeel toch weer een nadeel.

(De foto is samengesteld uit twee foto's. Een beeld zoals dit is wel vaak te zien, maar technisch is het niet mogelijk om het in één foto te vangen. Daarvoor is de afstand tussen de ooievaar en het vliegtuig te groot.)

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs