Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijna klaar om uit te vliegen

Jennifer Romeijn | donderdag 30 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 97x

De koolmezenkuikens zijn vandaag 18 dagen oud. Binnenkort gaan ze uitvliegen! Misschien zijn ze zelfs al uitgevlogen wanneer je deze blog leest…

De laatste loodjes

De kuikens zijn flink gegroeid en echte koolmezen geworden. Je ziet nog wel dat het om jonge vogels gaat. Zeker als moeder of vader koolmees erbij zit, zie je bijvoorbeeld dat hun kleuren nog net iets minder fel zijn dan bij de volwassen vogels. Maar ze zijn helemaal herkenbaar als koolmezen.

De kuikens doen vleugeloefeningen (clip) en gaan soms even in de vliegopening zitten. Ze zijn er helemaal klaar voor om de nestkast te gaan verlaten. We verwachten dat het vandaag of morgen zover zal zijn. Ze verdringen elkaar voor plek in de nestkom. Soms kijk je via de camera’s en lijken er maar drie vogels te zitten. Is er een al stiekem uitgevlogen? Nee, een van de broers/zussen is pontificaal boven op een van de andere kuikens gaan zitten! En lijkt de kast nu al wat vol met die grote kuikens, moet je je eens voorstellen hoe het eraan toegaat bij een gemiddeld koolmezennest met een kuiken of acht. Dan is het pas echt dringen.

 

Nieuw nestje?

Dat tien dagen een groot verschil kunnen maken in de ontwikkeling van koolmezenkuikens, kun je goed zien in deze clip. De kuikens in dit nestje zijn tien dagen jonger dan de koolmezenkuikens die we momenteel bij Beleef de Lente volgen. Nadat ‘onze’ kuikens zijn uitgevlogen, schakelen we over naar dit nieuwe nestje. Zo kunnen we nog langer van kleine koolmezenkuikens genieten! Extra leuk: ook dit nieuwe nestje bevindt zich op het terrein bij Claus, net als ons huidige nestje. We hoeven dus niet ver te verhuizen ;)

Dag 0 en dag 17, wat een verschil hè!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs