Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Big Happy Family

Pieter van den Assem | donderdag 10 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 479x

‘’Poeh poeh, heh heh’’ wat was/ is het toch ontzettend warm geweest de afgelopen weken. Zowel de ouders als de kuikens lijken het heet te krijgen op het nest.

De Baas

Met inmiddels drie kuikens op het nest begint het een gezellige en drukke boel te worden. Geregeld strekken man en vrouw visarend hun benen en daarmee krijgen wij steeds vaker de jongen te zien. Wat zijn ze toch schattig hé, van die pluizenbolletjes op het nest. De kuikens groeien gestaag door en dat heeft tot gevolg dat man visarend steeds vaker een visje moet brengen. In het begin was de moederlijke zorg over haar kuikens zo groot, dat zelfs man niet eens de kans kreeg zijn eigen kuikens te voederen. Na vele pogingen wordt het dan toch toegestaan. Zo zie je maar weer dat de vrouw toch de baas is over het nest en kuikens!

 

Ieder op zijn eigen tempo

Doordat de drie kuikens elk op een verschillend moment zijn geboren, kan er verschil in grootte en vitaliteit ontstaan. Met name het kleinste kuiken loopt ten opzichte van de andere een beetje achter in de groei, maar dat wil niet zeggen dat het slecht met dit kuiken gaat! Het kuiken oogt gezond, ondanks het wat kleinere formaat. Er is daarom ook geen reden om zorgen te maken.

 

Warm dons + Warm weer = Warme kuikens

Ook met dit zonnige weer lijken de kuikens het toch warm te hebben, ze zijn dan ook vaak hijgend net als hun ouders te zien op het nest. Het warme dons van de kuikens zal geleidelijk overgaan naar een fris verenkleed. Deze verandering duurt gemiddeld 50 dagen, waarbij de kuikens vervolgens vlieg-klaar zijn. Ze zullen dan nog een periode rond het nest zwerven, omdat ze zelf nog niet de perfecte jachttechniek van hun ouders beheersen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs