Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
De deelnemers aan de NVWC Big Day in 2015

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

Big Day Beleef de Lente

Louis van Oort | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1069x

In de eerste twee weken van mei worden overal in Nederland Big Days gehouden. Daarbij is het de bedoeling zoveel mogelijk vogelsoorten in één dag waar te nemen. Het is een echt vogelaarsfreakfenomeen. Het ultieme bewijs van 'nerdschap'. Maar er is meer over Big Days te zeggen.
Blauwe grasparkiet: +1

Een etmaal lang vogels kijken. Zelfs voor doorgewinterde vogelaars lijkt dat een beproeving. Maar dat is het dus niet, althans niet mentaal. Bij een Big Day moet je al die tijd zoveel mogelijk gefocust zijn op je doel: het vinden van een nieuwe soort, steeds maar weer opnieuw. Dat houdt je scherp, althans het grootste deel van de tijd.

Groene Big Day

De Big Day waar ik jaarlijks aan meedoe, is die van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg.  Er zijn Big Days waarbij de deelnemers er qua autokilometers het CO2-jaargebruik van een middelgrote stad in Moldavië doorheen jassen, maar wij houden het braaf bij de fiets als enig toegestane vervoermiddel. Een groene Big Day dus. Maar ook een extra zware, want je hebt een gebied van 80km2 om door te spitten. We starten vrijdagavond om 19.00 uur, dus je begrijpt dat je bijvoorbeeld zaterdag rond 14 uur wel wat scherpte kunt gebruiken om de bloeddoorlopen ogen weer wat witter te krijgen. Een mooie, liefst onverwachte, nieuwe soort kan dan de moeie vogelaarslijven weer precies die boost geven die nodig is om de vogelmarathon te volbrengen. Een dosis birdrenaline, zeg maar.

Positieve lading

Het is natuurlijk een spelletje, zo’n Big Day. Maar het kan ook een serieuze en ronduit positieve lading hebben. Bij onze groene Big Day is er bijvoorbeeld als prachtige bijvangst sprake van een integrale gebiedsdekkende telling van de soorten die allemaal in ons werkgebied voorkomen. Dat is niet het eerste doel, maar als je met vijf teams een etmaal lang als een malle alle hoekjes en gaatjes van een gebied uitkamt, heb je meteen een mooi totaalbeeld te pakken. En dat is altijd goed, vooral vanuit eventueel beschermingsoogpunt.

Daarnaast zijn er Big Days die een enorme generator van geld en aandacht voor goede doelen zijn. Een schitterend voorbeeld daarvan is de Champions of the Flyway, een internationale Big Day in Israël die ieder jaar de aandacht vestigt op een belangrijk beschermingsdoel. Dit jaar bijvoorbeeld de illegale jacht en vangst van zangvogels in Turkije.

 En afgelopen weekend werd Texel onveilig gemaakt (met de fiets!) door zeven bloedfanatieke teams voor de eerste Texel Big Day. Daarbij behaalde het winnende team niet alleen een indrukwekkende score van 149 soorten, maar brachten de teams geld in het laatje voor de strandbroeders, oftewel de vogels die op de 24 km strand rond Texel broeden.

Doe mee met de BDL Big Day

Kortom,  Big Days zijn gewoon hartstikke leuk. En dat bracht me op de volgende gedachte: waarom houden we geen Big Day bij Beleef de Lente? Oftewel, probeer in één etmaal zoveel mogelijk soorten waar te nemen voor de BDL-camera’s. Je hebt in ieder geval al een mooie basis, namelijk de acht soorten waarvan de camera’s nog open staan. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om andere soorten waar te nemen. Zowel een soort zien als horen telt, dus de hele dag aandachtig de buitencamera van de ijsvogel in de gaten houden, kon wel eens lonend zijn.  

Speciaal voor deze Beleef de Lente Big Day stel ik een bijzondere regel in: normaal gesproken tellen alleen levende dieren, maar bij de BDL Big Day mag je ook dode vogels meetellen, zoals de blauwe grasparkiet die de slechtvalk gisteren naarbinnen bracht.  

De eerste BDL Big Day vindt komende zondag (14 mei) plaats. Van 0.00 tot en met 23.59 uur. Een bijzonder nuttige besteding van Moederdag, dunkt mij.

Doe uw best en maak er een geweldige Big Day van, met veel verschillende soorten. U kunt na afloop uw lijstje met waargenomen vogels mailen naar Louis.vanoort@vogelbescherming.nl. De winnaar krijgt eeuwige roem, want er is maar één eerste keer.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs