Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Bidden voor het eten

Joy de Vos | zondag 17 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1127x

Torenvalken zijn één van die dieren die netjes bidden voor het eten. Niet dat ‘netjes klauwen gevouwen en het onze Vader kwekkeren’ bidden. Nee, een ander soort bidden. Het ‘op dezelfde plaats in de lucht blijven hangen door als een gek met de vleugels tegen de wind in te klapwieken’ soort bidden.

‘Prooiend’

Waar komt de term ‘bidden’ eigenlijk vandaan? Het woord waar het voornamelijk om gaat, is het woord prooi. De term ‘bidden’ zou een term zijn die verkeerd is vertaald uit het Engels. In het Engels zijn torenvalken niet bezig met ‘praying’, wat ‘bidden’ betekent, maar ‘preying’, wat ‘prooiend’ betekent. Ze jagen immers achter hun prooi aan, ze zijn bezig met ‘preying’. Klinkt best als een plausibele verklaring, toch?

Meester van het ‘bidden’

In Nederland is er geen vogel die zo vaak bidt als de torenvalk. Ze zijn dan druk bezig met het speuren naar voedsel. Als de torenvalk een prooi ziet, zoals een veldmuis, dan klapt hij zijn vleugels in en laat hij zich vallen. Zo’n aanval gaat super snel! Helaas resulteren de meeste duikvluchten niet meteen tot het vangen van een prooi. De torenvalk blijft soms op halve hoogte hangen om opnieuw te bidden. .

Torenvalken zijn niet de enige

Zoals ik al zei, zijn torenvalken één van die dieren die netje bidden voor het eten. Ze zijn dus niet de enige! Zo bidden bijvoorbeeld ook visarenden, buizerds, kolibri’s en ijsvogels. Bidden is een bezigheid die aardig vermoeiend is! Biddende dieren kunnen dit maar kort volhouden


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs