Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bezichtigingen en paarvorming

Jennifer Romeijn | vrijdag 20 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 779x

Met spanning wachten we af totdat een koolmeeskoppeltje onze mooie nestkast heeft gevonden en goed heeft gekeurd om een nestje in te starten… Gelukkig zijn er al een aantal geïnteresseerde koolmezen komen kijken bij de kast.
De bezoeker van gisteren

Bezoekers

Zo hadden we gisteren een heuse bezichtiging en bekeek vanochtend een koolmees de buitenkant van de kast. Deze mees tikte met zijn snavel tegen de vliegopening… hij was aan het markeren. Een teken dat hij mogelijk interesse heeft in de kast. Wij houden natuurlijk tussendoor de camera's in de gaten, maar alle tips zijn welkom! Blijven jullie ons op de hoogte houden als jullie iets zien gebeuren op de camera’s? Bedankt!

 

Nog geen koolmezennestje? Geen paniek

Dat de koolmezen nog niet enthousiast aan het nestelen zijn, is helemaal niet gek. Koolmezen beginnen nou eenmaal wat later in het seizoen dan bijvoorbeeld de bosuilen. Meestal starten ze vanaf ergens in april, als de temperaturen wat meer lenteachtig worden en de rupsjes tevoorschijn komen. Je moet je kuikens straks wel kunnen voeren natuurlijk…

 

Paarvorming

Voordat we straks een koppeltje koolmezen in de kast hebben zitten, is het misschien leuk om eens te bespreken hoe dat koppeltje gevormd wordt. Wisten jullie namelijk dat het koolmeesvrouwtje degene is die een geschikte partner kiest? Ze doet dit op basis van de hoeveelheid UV-licht die de brede zwarte stropdas van het mannetje uitstraalt. Een mooie brede stropdas straalt veel UV-licht uit en wijst op een goede conditie van het mannetje. Als het vrouwtje haar keuze heeft gemaakt en ook de nestplaats is gekozen kan het nesten bouwen beginnen!

 

De geïnteresseerde kijker van vanochtend

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs